dans_slide2

DaNS – Društvo arhitekata Novog Sada je nezavisna strukovna organizacija arhitekata, dobrovoljno udruženih kao članova, koja deluje u Novom Sadu od 1960. godine.

Cilj organizacije je da artikuliše i zastupa strukovne, stručne i društvene interese svojih članova u cilju afirmacije, unapređenja i zaštite arhitekture i urbanizma kao disciplina kroz čije se stvaralaštvo materijalizuje kultura građene sredine.

DaNS godišnje broji oko 200 aktivnih članova koji dolaze iz najrazličitijih praksi, od arhitektonskog i urbanističkog projektovanja, planiranja, istraživanja i edukacije, preko pejzažne arhitekture, zaštite kulturnog nasleđa i zaštite životne sredine, scenskog dizajna i umetničkih praksi, do informacionih tehnologija i virtuelnog prostora.

Sedište DaNS-a je u Novom Sadu u Miletićevoj ulici broj 20, gde se organizuje većina nedeljnih, mesečnih i godišnjih javnih i kulturnih dešavanja u produkciji DaNS-a i njegovih partnera. Najveće takve manifestacije su Salon arhitekture, Dani arhitekture, te Tabakovićeva nagrada za arhitekturu, od kojih svaka ima višedecenijsku tradiciju.

Pored njih, u prostorijama DaNS-a se redovno organizuju izložbe, predavanja, diskusije, radionice i edukativni programi za članstvo i javnost.

DaNS se takođe bavi izdavaštvom, a najznačajnija publikacija koju Društvo izdaje je svakako časopis DaNS, koji izlazi od 1982. godine.

DaNS je od osnivanja bio partner grada, pokrajine i države u raspisivanju arhitektonsko-urbanističkih konkursa, te drugim poslovima od javnog značaja u domenu struke.

DaNS je članica Saveza inženjera i tehničara Vojvodine, kao i Udruženja arhitekata Srbije, reprezentativnog strukovnog urduženja na nivou države.

Istorijat

Organizacija

Spisak članova

Dokumenti