AGRARIA | DOM SAVREMENOG STVARALAŠTVA

0
pre 2 godine
IZLOŽBA: STUDENTSKI PROJEKTI REKONSTRUKCIJE ZGRADE ELEKTROLUX, LASLA GALA 32, NOVI SAD

Kulturna stanica Svilara, Novi Sad | 3. decembar 2021. u 19:00h

Dom savremenog stvaralaštva Agraria je zamišljeni objedinjeni prostor za umetničku produkciju i programsku saradnju strukovnih umetničkih udruženja i organizacija koje aktivno deluju u polju kulture i umetničke produkcije u Novom Sadu.

Ideja je da se Dom savremenog stvaralaštva Agraria otvori u revitalizovanom industrijskom kompleksu nekadašnjeg pogona “Elektrolux” u ulici Lasla Gala 32 (Grbavica) u Novom Sadu, koji se prvobitno zvao “Agraria”. Kompleks je izgrađen 1939–1940. godine od strane poljoprivredne zadruge jugoslovenskih Nemaca po imenu “Agraria” i danas predstavlja najreprezentativniji očuvani primer međuratne poslovne modernističke arhitekture u gradu.

U sklopu širenja fronta podrške Inicijativi za Agrariju, tokom 2020. godine ostvarena je saradnja sa čak tri arhitektonska fakulteta, čiji su studenti imali zadatak da se pozabave rekonstrukcijom i revitalizacijom Agrarije u funkciji uspostavljanja doma savremenog stvaralaštva u njoj. Reč je o Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i Fakultetu za arhitekturu i urbanizam Politehničkog univerziteta u Temišvaru. Članovi Inicijative za Agrariju su, kao budući korisnici kompleksa, imali ulogu zamišljenog klijenta prema čijim su potrebama studenti osmislili radne, kancelarijske i programske prostore Agrarije.

Na izložbi u Svilari je predstavljena selekcija najzanimljivijih studentskih odgovora na postavljeni projektni zadatak.

Inicijativu za Agrariju
 su 2018. godine pokrenuli pojedinci koji dolaze iz organizacija: Društvo arhitekata Novog Sada (DANS)Centar za nove medije_kuda.orgSavez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) i Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine (UPIDIV).

Cilj Inicijative za Agrariju je da ustanovi novi model korišćenja prostora Agrarije u partnerstvu sa Gradom Novim Sadom kao vlasnikom prostora, kroz konzorcijum kojeg bi činili Grad i organizacije koje koriste prostor.

Izložba traje do 15. decembra 2021.

Producent izložbe: Centar_kuda.org
Pokrovitelji: Fondacija Hajnrih Bel – Regionalna kancelarija u Beogradu, Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu