O nama

DaNS – Društvo arhitekata Novog Sada je nezavisna strukovna organizacija arhitekata, dobrovoljno udruženih članova, koja deluje u Novom Sadu od 1960. godine.

Cilj organizacije je da artikuliše i zastupa strukovne, stručne i društvene interese svojih članova u cilju afirmacije, unapređenja i zaštite arhitekture i urbanizma kao disciplina kroz čije se stvaralaštvo materijalizuje kultura građene sredine.

DaNS godišnje broji oko 200 aktivnih članova koji dolaze iz najrazličitijih praksi, od arhitektonskog i urbanističkog projektovanja, planiranja, istraživanja i edukacije, preko pejzažne arhitekture, zaštite kulturnog nasleđa i zaštite životne sredine, scenskog dizajna i umetničkih praksi, do informacionih tehnologija i virtuelnog prostora.

O nama • Društvo arhitekata Novog Sada • DaNS

Sedište DaNS-a je u Novom Sadu u Miletićevoj ulici broj 20, gde se organizuje većina nedeljnih, mesečnih i godišnjih javnih i kulturnih dešavanja u produkciji DaNS-a i njegovih partnera. Najveće takve manifestacije su Salon arhitekture, Dani arhitekture, te Tabakovićeva nagrada za arhitekturu, od kojih svaka ima višedecenijsku tradiciju.

Pored njih, u prostorijama DaNS-a se redovno organizuju izložbe, predavanja, diskusije, radionice i edukativni programi za članstvo i javnost. DaNS se takođe bavi izdavaštvom, a najznačajnija publikacija koju Društvo izdaje je svakako časopis DaNS, koji izlazi od 1982. godine.

DaNS je od osnivanja bio partner grada, pokrajine i države u raspisivanju arhitektonsko-urbanističkih konkursa, te drugim poslovima od javnog značaja u domenu struke.

Društvo arhitekata Novog Sada je članica Saveza inženjera i tehničara Vojvodine, kao i Udruženja arhitekata Srbije, reprezentativnog strukovnog udruženja na nivou države.

Članarine

Odaberi članarinu koja ti odgovara i postani član DaNS-a.

Studenti

600 RSD
godišnje

Zaposleni

1.200 RSD
godišnje

Kolektivno

10.000 RSD
godišnje

Penzioneri

0 RSD
godišnje

Istorijat

Društvo arhitekata Novog Sada je osnovano 1960. godine iz lokalne produžnice Saveza arhitekata Vojvodine. Prvobitno je nosilo naziv Društvo arhitekata Sreza Novi Sad (DaNS), da bi današnje ime dobilo 1965. godine. Ova strukovna organizacija je ubrzo, zahvaljujući obimu svojih aktivnosti, postala dominantno strukovno udruženje arhitekata na području Vojvodine, te je takvu ulogu zadržalo i do danas. Ove aktivnosti su imale i javni karakter, počev od prvog javnog razgovora 1961. i prve izložbe 1962. godine.

O nama • Društvo arhitekata Novog Sada • DaNS

Pored izlagačke, najprepoznatljivija delatnost DaNS-a je bila i izdavačka delatnost, posebno zahvaljujući časopisu DaNS koji izlazi od 1982. godine. Od većih izložbi i javnih dešavanja, ovo društvo je organizovalo Dane arhitekture Jugoslavije 1984. godine, a od 1993. redovno organizuje godišnji Salon arhitekture i Dane arhitekture. DaNS od 1994. godine redovno dodeljuje Tabakovićevu nagradu za arhitekturu kao najznačajnije priznanje za arhitektonsko stvaralaštvo. DaNS je po osnivanju postao redovan partner grada u raspisivanju arhitektonskih i urbanističkih konkursa.

Današnji Statut DaNS-a datira iz 2011. godine u kome je ovo udruženje definisano kao nestranačka, nevladina i neprofitna strukovna organizacija, te koja je istorijski sledbenik Društva arhitekata Novog Sada osnovanog 1. jula 1960. godine. Ovaj dan se svake godine slavi kao dan DaNS-a.

Dokumentacija

Statut
DaNS

Pravilnik
Nagrade arhitekture

Zakon
o planiranju i izgradnji

Zakon
o stanovanju

Postani
član

Saznaj koje benefite dobijaš punopravnim članstvom.

Interesne
Grupe

Pronađi Grupu koja se bavi tebi bliskim temama.

Razmena mišljenja

Uzmi aktivno učešće u radu Foruma.

1.
avatar
DaNS
35002 points
Dark mode