Apel za spas Udruženja hrvatskih arhitekata

0
pre 7 godina

UHA – Udruženje hrvatskih arhitekata, glavno reprezentativno strukovno udruženje arhitekata u Hrvatskoj, nalazi se u kritičnoj finansijskoj situaciji usled dugogodišnjeg lošeg upravljanja i nenamenskog trošenja projektnih sredstava, zbog čega im preti gašenje. Početkom jula ove godine grupa kolega pretežno mlađe generacije preuzela je odgovornost za spasavanje udruženja i izabrana je za novo rukovodstvo, a za predsednika je imenovan Emil Jurcan iz Društva arhitekata Istre – Societa architetti dell’lstria  (DAI-SAI). Dolaskom na čelo udruženja otkrili su da je situacija mnogo gora nego što se do tada znalo, zbog niza skrivenih dugovanja koja su se nanizala do ukupne sume od oko 300.000 kuna (40.000 evra). Ovih dana su uputili apel članstvu, prijateljima, simpatizerima i struci uopšte za pomoć u vidu novčanih donacija, kako bi UHA preživela i nastavila sa redovnim aktivnostima, kao što je izdavanje časopisa Čovjek i prostor. U nastavku prenosimo tekst apela, potpisan od strane novog rukovodstva sastavljenog od sve samih prijatelja DaNS-a, i priključujemo se pozivu za pomoć ovoj partnerskoj organizaciji.

Poštovani članovi, kolege, prijatelji, simpatizeri,

Udruženje hrvatskih arhitekata u procesu je vlastitog restrukturiranja sa željom otvaranja svojeg djelovanja širem krugu mišljenja i općom demokratizacijom ove institucije koja bi se temeljila na odgovornom kulturnom, društvenom i ekonomskom upravljanju.

Međutim, uslijed višegodišnjeg zanemarivanja osnovne misije ovog najstarijeg strukovnog udruženja arhitekata u Hrvatskoj, institucije koja se približava 140. godini svojega postojanja, UHA je opterećena je čitavim nizom alarmantnih i gorućih problema koje nova uprava ne može rješavati samostalno. Stoga predsjedništvo apelira na neposrednu podršku svih entuzijasta kojima je stalo do ove poviješću bogate institucije s vrlo neizvjesnom budućnošću.

Pred nama je uzbudljiva 2018. godina. Osim što se u njoj obilježava 140. obljetnica, hrvatska arhitektura predstavlja se na Venecijanskom bijenalu, a  organizira se i 53. Zagrebački salon. Osim toga, želja nam je ponovno pokrenuti arhitektonski časopis s najbogatijom tradicijom u regiji – Čovjek i prostor.

Međutim, svjesni smo da niti jedna od ovih želja i ambicija, kako općih – demokratizacija udruženja, tako i konkretnih – organizacija relevantnih programa za hrvatsku arhitekturu, nije moguća bez saniranja urušene strukture koju smo nasljedili. Ako je nešto teže od građenja zajedničkih nam institucija onda je to spašavanje postojećih.

Zato šaljemo ovaj apel i molimo za bilo koji oblik financijske podrške u prijelomnom trenutku u kojem budućnost UHA-e ovisi isključivo o našoj solidarnosti. Rad UHA-e kao i regionalnih društava arhitekata je volonterski i takav će ostati. Prikupljena potpora koristit će se isključivo za vraćanje naslijeđenih duga prošlosti.

Podršku UHA-i možete izraziti uplatom donacije na sljedeći račun i prosljeđivanjem apela osobama i organizacijama koji su u mogućnosti to učiniti.

Udruženje hrvatskih arhitekata
Trg bana Josipa Jelačića 3/1, Zagreb
IBAN: HR6223600001101550751
BIC/SWIFT: ZABAHR2X
Zagrebačka banka

Hvala vam najljepša,

Predsjedništvo UHA-e

Emil Jurcan (predsjednik), Ana Dana Beroš (dopredsjednica), Ana Mrđa (dopredsjednica), Božo Benić (DAD), Aleksandar Ćelović (DAI-SAI), Petar Kozina (ZDA), Rene Lisac (DAZ), Veljko Milisavljević (DAV), Iva Mlinarević (DAGGK), Mirjana Pintar (UAM), Ranko Radunović (DAO), Gordan Resan (DAR), Ana Selak (DAŠ), Dragan Žuvela (DAS).

Izvor ilustracije: pogledaj.to

1.
avatar
DaNS
35282 points
Dark mode