Inicijativa za zaštitu Studija M i Radija Novi Sad

0
pre 3 godine
Studio M, arhitekta Pavle Žilnik, 1958-1959. Foto: Relja Ivanić & Društvo arhitekata Novog Sada

Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS) podnelo je pre nedelju dana Inicijativu sa zahtevom nadležnoj instituciji – Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada – da se nedavno iseljeni radijski kompleks zgrada sa Studijom M u centru grada u najkraćem mogućem roku utvrdi za kulturno dobro i da se time pravno-formalno uredi buduća rekonstrukcija objekata.

Na ovaj način želimo da pokrenemo i javnu debatu o najboljem rešenju za prenamenu ovog vrednog arhitektonskog kompleksa i pozivamo sve zainteresovane pojedince, grupe i institucije da se pridruže našoj inicijativi. DaNS nedvosmisleno podržava mogućnost da ovaj kompleks dobije novu namenu i pozdravlja napore da se obezbede finansijski uslovi za to, ali sve treba da bude u skladu sa stručnim kriterijumima najvećeg stepena.

Radi se o nizu zgrada koje je do skoro koristila Javna medijska ustanova RTV – Radio Novi Sad, čije su projekte potpisali naznačajnije arhitekte grada dvadesetog veka: Đorđe Tabaković, Daka Popović i Pavle Žilnik.

_MG_3893
Studio M, sprat hola. Foto: Relja Ivanić & Društvo arhitekata Novog Sada

Imajući u vidu prošlonedeljnu primopredaju zgrada radijskog kompleksa Pokrajini, kao i najave o osnivanju i izgradnji novog muzeja na njegovom mestu, apelujemo na nadležne da bilo kakvu rekonstrukciju u cilju prenamene sprovedu isključivo u skladu sa zakonskim regulativama i prema validnoj stručnoj analizi. Na ovo upozoravamo s obzirom na značajnu činjenicu da gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture već priprema materijal za proglašenje ovog kompleksa za kulturno dobro. Taj postupak, međutim, još nije okončan, zbog čega svi moraju biti veoma oprezni kada promišljaju o bilo kakvim intervencijama.

Ne možemo se složiti sa idejom da se u ime izgradnje muzeja posvećenog 20. veku nepovratno uništi nasleđe tog 20. veka, što bi se desilo rušenjem dela bivših radijskih zgrada.

Zgrada Studija M, arhitekte Pavla Žilnika, projektovana od 1959. godine, je mesto koje od otvaranja 1965. ima funkciju kultnog koncertnog prostora kod nas. Holovi i koncertna sala Studija M predstavljaju najvredniji enterijer iz te epohe u gradu, a sama zgrada sa platoom najreprezentativniji javni objekat kulture iz istog perioda koju Novi Sad ima.

Perspektivni prikaz Studija M iz projekta arhitekte Pavla Žilnika, 1958. Izvor: Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada
Perspektivni prikaz Studija M iz projekta arhitekte Pavla Žilnika, 1958.
Izvor: Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada

Dodatno, Studio M čini organsku celinu sa starom zgradom Radija Novi Sad, arhitekte Davida Dake Popovića, koja sadrži reprezentativni hol sa stepeništem iz međuratnog perioda. Njenim proglašenjem za kulturno dobro bi se otvorila mogućnost da se zgradi rekonstrukcijom vrati originalni izgled iz 1932. kada je izgrađena za Trgovački Lojd, i da time zasija u punom sjaju kao deo istorije grada.

Originalni i današnji izgled stare zgrade Radija Novi Sad. Zgradu je za Trgovački Lojd projektovao Daka Popović 1930. godine, ali je dograđena pedesetih godina kada je i izgrađen Studio M pored nje, po projektu Pavla Žilnika. Izvor: Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada
Originalni i današnji izgled stare zgrade Radija Novi Sad. Zgradu je za Trgovački Lojd projektovao Daka Popović 1930. godine, ali je dograđena pedesetih godina kada je i izgrađen Studio M pored nje, po projektu Pavla Žilnika. Izvor: Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada

Ovaj niz se nastavlja zgradom aneksa radija iz 1959, kojom je arhitekta Žilnik ostvario harmoničnu vezu sa starom zgradom Doma novosadske trgovačke omladine, najlepše ugoane zgrade iz međuratnog perioda u Novom Sadu. Nju je 1932. godine podigao čuveni arhiteka Đorđe Tabaković i njome se završava ansambl radijskih zgrada koje smo kao društvo u obavezi da sačuvamo.

Dom novosadske trgovačke omladine, arhitekte Đorđa Tabakovića, 1932. Radio Novi Sad je delom koristio prostorije i u toj zgradi. Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada
Dom novosadske trgovačke omladine, arhitekte Đorđa Tabakovića, 1932. Radio Novi Sad je delom koristio prostorije i u toj zgradi.
Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada

Dodatni značaj ove grupe zgrada čine i retki komadi tehnike iz svih epoha istorije Radija Novog Sada, potom bogata arhiva snimaka radijskog programa i održanih koncerata, a posebno je važna i kulturna memorija ovog mesta kao epicentra domaće i svetske muzičke i kulturne produkcije.

Detalji enterijera stare zgrade Radija Novi Sad. Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada
Detalji enterijera stare zgrade Radija Novi Sad.
Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada

S obzirom na to da je Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove u junu 2020. odbacila zahtev Pokrajine za izdavanje Lokacijskih uslova za rekonstrukciju radijskog kompleksa, jer projekat koji je podnešen, a koji je dobijen na javnoj nabavci, nije ispunjavao uslove za građenje zbog nekolicine problema u zahtevu i neusklađenosti sa planskim dokumentima i zakonskim procedurama, pozivamo da se svi budući projekti usklade sa svim važećim planovima, propisima i uslovima nadležnih organa.

Stoga Društvo arhitekata Novog Sada poziva Pokrajinsku vladu AP Vojvodine da efikasno iskoristimo vreme i dođemo da projekta rekonstrukcije koji će ispunjavati najviše stručne standarde. DaNS se principijelno zalaže da se pre svega raspiše arhitektonski konkurs za idejno rešenje rekonstrukcije ovog kompleksa u cilju buduće prenamene, čiji bi zadatak bio da se dođe do najboljeg arhitektonskog rešenja usklađivanja nove namene sa postojećim karakterom zgrada radijskog kompleksa koje treba očuvati. Društvo arhitekata Novog Sada, kao i do sada, stoji na raspolaganju za bilo kakvu vrstu stručne pomoći u ovom procesu.

_MG_3970
Studio M, prizemlje hola sa stepeništem. Foto: Relja Ivanić & Društvo arhitekata Novog Sada

*Naslovna ilustracija: Studio M, arhitekta Pavle Žilnik, 1958-1959.
Foto: Relja Ivanić & Društvo arhitekata Novog Sada

Ispravak: u prvoj verziji teksta je stojalo da je Studio M izgrađen 1959. godine. To je zapravo godina idejnog projekta, a sam objekat je završen i otvoren 1965.

Izveštaji iz medija:

Politika
Radio 021
Gradnja
Luftika
NS Hronika
Korzo Portal
Dnevnik nije ništa objavio.

Dokumenti:

Dopis gradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture 01.02.2021.
Saopštenje za medije 11.02.2021.
Dopis Predsedniku Vlade AP Vojvodine 19.02.2021. – bez odgovora