Izložba “Fokus na modernizam – SPENS” i promocija knjige “Pejzaži potrošačke kulture u socijalističkoj Jugoslaviji”

0
pre 4 godine

 

U Galeriji DaNS-a 26.12.2019. godine u 19 časova otvorena je izložba “Fokus na modernizam – SPENS”, od 20 časova održana je promocija knjige “Pejzaži potrošačke kulture u socijalističkoj Jugoslaviji”.

Izložba “Fokus na modernizam – SPENS” predstavlja nastavak projekta Jugoslovenski modernizam u Vojvodini. U ovoj ediciji fokus je na objektu sportsko-poslovnog centra „Vojvodina“, poznatijeg kao SPENS. Ideje o rušenju, a zatim i rekonstrukciji ovog objekta podstaklo je istraživački rad koji je podrazumevao sakupljanje arhivskog materijala, analizu samog objekta i promišljanje o njegovoj budućnosti. Ova izložba prikazuje seleketovani uzorak ukupnog materijala prikupljenog i izrađenog u toku ovog procesa.

Autori koncepta i kustosi izložbe:

Dragana Konstantinović, Maja Momirov, Slobodan Jović, Aleksandar Bede.

f309

foto: Maja Momirov

 

Knjiga “Pejzaži potrošačke kulture u socijalističkoj Jugoslaviji” fokusira se na sportsko-trgovački centar Koteks Gripe u Splitu, no i na ostale srodne arhitektonske komplekse izgrađene u Sarajevu (Skenderija), Novom Sadu (Spens) i Prištini (Boro i Ramiz) od kraja ’60-ih do ranih ’80-ih godina. Poput prethodnog izdanja, i ovo je također rezultat proširenja početnog aktivističkog interesa, odnosno afirmiranja činjenice da znanstvena valorizacija čini početak smislenog javnog i stručnog dijaloga oko očuvanja recentne arhitektonske baštine. Iza ovog izdanja stoji projekt Motel Trogir koji je proizašao iz građanske kampanje za zaštitu Vitićevih jadranskih motela pokrenute 2013. Struktura knjige se sastoji od uvoda u kojem se objašnjavaju osnovna polazišta projekta Motel Trogir i dosadašnjeg rada autora, donosi se pismo Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture u Splitu s prijedlogom zaštite kompleksa Koteks Gripe iz 2016. te još tri zasebne cjeline ili poglavlja. Publikacija je ujedno i prvi uopće značajniji, nipošto cjeloviti, pogled na arhitektonsko stvaralaštvo Živorada Jankovića koji ide u red izuzetnih, ali u još uvijek manje isticanih, a time i istraženih jugoslavenskih arhitekata.

Suizdavači: Slobodne veze, udruga za suvremene umjetničke prakse, Zagreb i ONOMATOPEE, Eindhoven.

Publikaciju će predstaviti urednici: Nataša Bodrožić i Saša Šimpraga.

77f25de6-4fdd-482c-bf3e-b4a8db11285b

1.
avatar
DaNS
34614 points
Dark mode