Motel Torgir: Nije uvijek budućnost ono što dolazi, HR

0
pre 8 godina

Nagrada u kategoriji Publikacije dodeljuje se autorima:
Nataša Bodrožić, Saša Šimpraga, urednici

Autori tekstova: Tvrtko Jakovina, Dafne Berc, Melita Čavlović, Lidija Butković Mićin, Tamara Bjažić Klarin, Sandra Uskoković, Zrinka Paladino, Saša Šimpraga, Nataša Bodrožić, Maroje Mrduljaš, Ruben Arevshatyan, Levan Asabashvili, Silva Kalčić, Idis Turato, Ekaterina Shapiro-Obermair

Grafički dizajn: Rafaela Dražić

Izdavači: Slobodne veze, udruga za suvremene umjetničke prakse Zagreb i ONOMATOPEE Eindhoven za publikaciju: MOTEL TROGIR: nije uvijek budućnost ono što dolazi / it is not future that always comes after
publikacija nastala u okviru MOTEL TROGIR projekta/ kampanje za zaštitu jadranskih motela Ivana Vitića (2013.-2016.)

Opis:
Motel Trogir izgrađen je 1965. godine po projektu arhitekta Ivana Vitića na zapadnom ulazu u grad Trogir i danas označava jednu od njegovih neuralgičnih točaka, budući da već godinama stoji devastiran uslijed neriješenih vlasničkih odnosa.

Izgrađen u vrijeme kada je karakter trogirskog turizma bio naglašeno tranzitan, Motel je mišljen paralelno s izgradnjom Jadranske magistrale – otvoren je dan nakon nje – i to kao jedan od “performativnih” elemenata koji bi se uklopili u tadašnju utopističku viziju ove ceste (za)mišljene i kao dugometražni film koji će se “prikazivati putnicima na ekranu njihovog automobilskog stakla”. Iako progresivnog dizajna, ova zgrada i pripadajući okoliš čini se kao abnormalna greška u urbanoj imaginaciji današnjih poduzetnika i developera. Danas je takvaveličinaparcele, organizacijaprostoraivolumena, razvedenost s inkorporiranom “prazninom” izmeđunjih, gotovonezamisliva u promišljanjuprostorasrednjeDalmacije, aliihrvatskeobaleuopće. Utolikovrijednostmotelanijesamo u njegovojarhitekturi, veći u njegovomneizgrađenomprostoru s kojimčinicjelinu.

Ova publikacija proizašla je iz kampanje za zaštitu Vitićevih jadranskih motela – projekta Motel Trogir. Rezultat je entuzijazma i nastojanja projektnog tima u suradnji s nizom kolega, aktivista i stručnjaka, usmjerenih na afirmaciju i očuvanje modernističkog izgrađenog okoliša na Jadranskoj obali i šire.