Može li ideja odozdo postati gradska politika?

0
pre 7 godina

Centar_kuda.org organizuje predavanje i razgovor sa Dianom Magdić pod nazivom Može li ideja odozdo postati gradska politika, u četvrtak, 14. decembra 2017. u 19:30, u prostorijama Mesne zajednice Radnički na Detelinari u Novom Sadu (Braće Mogin 2). Reč je o predstavljanju projekta iz Splita koji se bavim današnjom problematikom stambenih blokova izgrađenim 70-ih godina u Jugoslaviji, poznatiji pod nazivom Split 3.

Simultani razvoj prostorne ideje i organizacije nužne za oblikovanje i implementaciju odluka, temeljno zavisi od političke volje, a tek zatim od resursa, bilo ljudskih, bilo finansijskih. Može li ideja odozdo, ma koliko širok spektar aktera okupljala, uticati na prostorne politike jednog grada, odnosno, može li serija zahvata i akcija manjeg obima postati gradska politika, pitanja su koja adresira projekat Split 3.21 Udruge TESERAKT o kojima će se razgovarati sa gošćom iz Splita, Dianom Magdić:

Pedeset godina od arhitektonsko-urbanističkog konkursa za područje kolokvijalno nazvano Split 3 (Mušič, Bežan, Starc; 1968), deo javnih i društvenih sadržaja ostao je neizveden. Ambiciozna mešovita naselja visoke moderne u međuvremenu su se razvila u kvartove iznimno ugodnog življenja, no time su, promenom društveno-ekonomskog sistema i zakona o vlasništvu, neizgrađene tačke i pravci postali i “mračni predmet želje” nizu savremenih investitora koji rado ubacuju vlastite projekte u kvalitetnu postojeću infrastrukturnu matricu, ne mareći pritom za izvorni koncept.

Pokušajima da se izmene lokalni prostorni planovi oduprla se 2016. godine široka grupa senzibilisanih građana i stručnjaka, no opasnost da se ugroze ili dokinu najvredniji delovi koncepta i izvedenog stanja Splita 3 je trajna. Uporište za zaštitu su prostorni planovi, jer konzervatorska zaštita urbanističkog rešenja prema aktuelnim hrvatskim zakonima nije alat koji bi doprineo adresiranju stalnih pretnji.

(Iz opisa projekta)

 

Diana Magdić, urbani sociolog, istraživačica, aktivista, novinarka i kritičarka arhitekture, predsednica Udruge TESERAKT za interdiciplinarna istraživanja. Angažovana je na nekoliko projekata aktivne zaštite moderne arhitekture i urbanizma: Trogirska kronotopija (2011), Treći korijen od – Split (2012), Motel Trogir (2012), Međuprostori (2014), Ivo Radić: Papandopulova; Arhitektura zajednice: održivost praksi u suvremenom okružju (2015).

http://pogledaj.to/author/dmagdic/

https://medjuprostori.wordpress.com/

https://hr-hr.facebook.com/Teserakt-1293280647353039/

 

Više o predavanju i samom projektu možete pročitati na sajtu kuda.org.

1.
avatar
DaNS
35002 points
Dark mode