Nova mesta: Konkurs za uređenje malih javnih prostora u Novom Sadu

0
pre 7 godina

U kontekstu priprema za 2021. godinu, kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture, u samom gradu i okolnim opštinama takozvane Zone 021 (opštine Irig, Beočin i Sremski Karlovci) započete su pripreme za brojne intervencije manjeg obima u javnom prostoru koja će postati mesta susreta građana i širenja kulturnih sadržaja.

Do odabira lokacija, kao i sadržaja ovih javnih prostora, došlo se participacijom građana. Polazna osnova ovog pristupa jeste da se javni prostori kreiraju uz učešće i po meri građana, koji imaju mnogo bolji uvid u trenutne načine korišćenja i mogućnosti njihovog budućeg razvoja. Namera je da ovo postane princip za buduće intervencije i izgradnju javnih prostora u Novom Sadu.

Dugoročno gledano, projekat predviđa da se u svakoj od 46 mesnih zajednica u Novom Sadu do 2021. godine uredi po jedan javni prostor u saradnji sa građanima. Za ovu, 2017. godinu, predviđen je rad na četiri javna postora, tj. po jedan u sledećim mesnim zajednicama: Sremska Kamenica, Južni Telep, Kovilj i Detelinara. U svakoj od ovih mesnih zajednica sprovedeno je anketiranje stanovnika o poželjnim lokacijama za uređenje, a na osnovu rezultata anketa sprovedena je stručna analiza svih predloženih lokacija. Ove lokacije su temeljno razmatrane kroz fokus-grupe sa zainteresovanim građanima i lokalnim udruženjima, na osnovu čega se došlo do konačnog odabira. Kroz ovaj proces prikupljene su dragocene informacije o specifičnostima svakog od prostora, koje će služiti kao osnova za raspis arhitektonsko-urbanističkog konkursa, koje sprovodi Društvo arhitekata Novog Sada.

Konkurs će trajati od 15. avgusta do 15. septembra, a raspis sa kompletnom dokumentacijom će biti objavljen 15. avgusta na portalu javnih nabavki Republike Srbije i Fondacije „Novi Sad 2021“ (www.novisad2021.rs).

Učešće na konkursu je besplatno, a predaja radova će biti u digitalnom formatu. Učesnici mogu po svom izboru da predaju rešenja za najmanje dve (2) lokacije, a dobrodošli su radovi za sve četiri (4) lokacije. Obezbeđene su četiri novčane nagrade (za svaku lokaciju po jedna) u iznosu od 125.000,00 dinara neto, i zavisno od odluke žirija nekoliko novčanih pohvala. Jedna novčana pohvala biće određena javnim glasanjem od strane građana. Nagrađeni radovi će biti realizovani krajem ove ili početkom sledeće godine. Stručni žiri iz zemlje i regiona koji će odabrati pobednička rešenja čine:

  1. doc. dr Pavle Stamenović, d.i.a., Arhitektonski fakultet, Beograd
  2. doc. dr Rene Lisac, d.i.a., Arhitektonski fakultet, Zagreb, Predsednik DAZ
  3. Vera Golubović, d.i.a., Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, Novi Sad
  4. dr Darko Polić, d.i.a., Predsednik radne grupe za kapitalne infrastrukturne projekte u okviru projekta “Novi Sad 2021”
  5. doc. dr Ana Pajvančić Cizelj, sociolog, Odsek za sociologiju Filozofskog fakulteta, Novi Sad
  6. Dejan Mitov, d.i.a., Departman za arhitekturu i urbanizam, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad – zamenik člana žirija

 

Napomena:  svi izrazi, pojmovi, imenice, pridevi i glagoli u ovom tekstu koji su upotrebljeni u muškom gramatičkom rodu, odnose se bez diskriminacije i na osobe ženskog pola.

1.
avatar
DaNS
34614 points
Dark mode