Poziv za učešće na 22. Salonu arhitekture Novi Sad

0
pre 4 godine

***Izmene 28.08.2020: Produženi rokovi, Salon postaje digitalan***
Kliknite na link iznad za punu vest^^^

 

DaNS – Društvo arhitekata Novog Sada poziva sve zainteresovane da prijave svoje radove za učešće na 22. Salonu arhitekture Novi Sad koji će se održati od 10. do 17. oktobra 2020. godine.

U 2020. godini Društvo arhitekata Novog Sada obeležava značajan jubilej – 60 godina postojanja. Svih ovih šest decenija od svog nastanka DaNS je predstavljao refleksiju stanja i društvene pozicije arhitekture kao discipline, deleći sa njom sve padove i uspone. U tom smislu DaNS je još jedna od retkih institucija koja je nosilac kontinuiteta profesionalnog bavljenja arhitekturom. Ovo podrazumeva i akumuliranje svih iskustava i znanja koja su cirkulisala tokom tog perioda.

Ipak, osnovna ideja Salona nije evociranje uspomena, već formiranje integriteta što će pomoći aktivnoj ulozi koju DaNS ima u savremenom društvenom kontekstu. Salon arhitekture kao format ima upravo tu ulogu – da svojim autoritetom, stečenim kroz decenije postojanja, bude platforma za promovisanje pozitivnih kretanja u našoj struci.

Konkretan cilj ovogodišnje izložbe je da ukažemo na snagu pojedinačnih arhitektonskih dela, u najširem smislu, kao i na pozitivan razvoj urbanih prostora. Ovakva dela neraskidivo su povezana sa fizičkim i svakim drugim kontekstom u kojem se nalaze, te ne predstavljaju samo ogledalo tog istog konteksta, već imaju snagu da generišu nove vrednosti u prostoru. S obzirom da je 2020. i godina u kojoj će Novi Sad dobiti novi Generalni urbanistički plan namenjen za narednih 10 godina, akcenat izložbe biće na onoj arhitekturi koja svojim postojanjem menja prostor šire od svojih fizičkih granica.

Propozicije

Salon arhitekture Novi Sad je međunarodnog karaktera. Cilj novosadskog Salona arhitekture jeste da se pozicionira kao mesto regionalne revije arhitektonske produkcije. Stoga, u konkurenciji za sve kategorije i Veliku nagradu Salona konkurišu radovi nastali ili realizovani na prostoru bivših jugoslovenskih republika, kao i Mađarske i Rumunije.

U cilju promovisanja dobre arhitektonske prakse u Vojvodini, posebno priznanje Salona biće dodeljeno radovima realizovanim na ovom području.

Učesnici Salona mogu konkurisati za nagrade u sledećim kategorijama:

  1. Arhitektura
  2. Urbanizam
  3. Enterijer
  4. Konkursni radovi
  5. Studentski radovi
  6. Publikacije
  7. Digitalni prostor
  8. Eksperiment u arhitekturi
  9. Nerealizovani projekti

Pod kategorijom „Digitalni prostor“ se podrazumevaju radovi iz oblasti CGI dizajna (arhitektonske vizualizacije, animacije, game design), parametarskog dizajna, digitalne fabrikacije, generativnog i interaktivnog dizajna i slično.

Za kategorije „Arhitektura”, „Urbanizam” i „Enterijer” potrebno je da projekti budu izvedeni.

U kategoriji „Nerealizovani projekti” mogu se prijaviti projekti koji predstavljaju neizvedena ili idejna rešenja.

Jedna prijava može sadržati samo jedan rad, prijavljen u samo jednoj kategoriji.

Na Salon mogu biti prijavljeni radovi nastali ili realizovani u poslednje tri godine.

Prijave se mogu slati na srpskom ili engleskom jeziku.

Sve ostale informacije možete videti preuzimanjem čitavog raspisa na srpskom ili engleskom jeziku:

SALON 2020_Raspis_SRB

SALON 2020_Raspis_ENG

 

1.
avatar
DaNS
34614 points
Dark mode