Predavanje Miteša Diksita u Novom Sadu

0
pre 7 godina

U utorak, 6. decembra, u 18 časova, u SKCNS Fabrika u Novom Sadu, američki arhitekta i filozof, Miteš Diksit, održaće predavanje pod nazivom “Sloboda” (“Freedom”). Događaj se organizuje u sklopu višegodišnje saradnje između platforme SCAPES:LAB i studija DOMAIN (Njujork-Roterdam) u programima kao što su “Flat.SCAPES:LAB” u Holandiji, “Belgrade.SCAPES:LAB” i “Anatomy of a Landmark:Belgrade” u Beogradu.

 

Miteš Diksit osnivač je studija DOMAIN (Njujork – Roterdam) 2012. godine. Nakon završenih studija političkih nauka i filozofije, završava master studije – oblast arhitektura na Vašingtonskom univerzitetu u Sent Luisu. Karijeru arhitekte započeo je u birou SOM (Skidmore, Owings, and Merrill) u San Francisku. Pre osnivanja studija DOMAIN, Diksit je radio sa Rem Kolhasom u okviru OMA u Roterdamu kao vodeći projektant na nekoliko internacionalnih projekata – Mahanakhon kula u Bangkoku, Institut Komonvelt u Londonu i finansijski distrikt u Kuala Lumpuru. 2011. godine, na Tehničkom univerzitetu u Delftu (TU Delft) bio je gostujući profesor u više oblasti i sekcija – arhitektura, urbanizam i kritička teorija, a od 2013-2016. godine radio je kao urednik Katedre za kompleksne projekte pri TU Delft. Vodio je i studio “Nasilje”(Violence), fokusirajući se na region američko-meksičke granice, kao i istraživaki studio “In Chicago”.

Diksitovo predavanje pod nazivom “SLOBODA” započeće pregledom razumevanja i poimanja ljudskih vrednosti kroz istoriju, u okvirima tradicije zapadne filozofije. U centru diskusije biće pojam slobode, kao i težnja filozofa da ga definišu. Predavanje će se završiti sa verovatno najbitnijim nemačkim filozofom 19. veka i njegovom fundamentalnom kritikom klasičnih pojmova slobode i ljudskih vrednosti, a koja vodi do formiranja osnova za pojavu kritičke misli u 20. veku. Predavanje će biti održano na engleskom jeziku.

Uvodna reč i moderacija razgovora: Nebojša Kosmajac, profesor filozofije iz Novog Sada, koordinator u SCAPES:LAB.

Organizaciju događaja pomogla je SKCNS Fabrika.

Možete odgovoriti na FB pozivnicu za događaj ovde.

1.
avatar
DaNS
34614 points
Dark mode