2003 – Milorad Berbakov

0
pre 8 godina
Milorad Berbakov

Milorad – Mića Berbakov rođen je u mestu Vojvoda Stepa u Banatu, 1. avgusta 1936. godine. Osnovnu školu započeo je u Novom Miloševu, Malu maturu položio u Novom Bečeju, a Gimnaziju maturirao, 1955. godine, u Zrenjaninu. Arhitektonski fakultet diplomirao je u Beogradu, 1960. godine u klasi profesora Milana Zlokovića.

Karijeru arhitekte i urbaniste upražnjavao je i razvijao, od 1961. do 2001. godine u Zavodu za urbanizam u Zrenjaninu. Nastavlja da živi i stvara u Zrenjaninu.

Milorad Berbakov je autor brojnih utilitarnih objekata i enterijera različite namene, kao i memorijala širom Vojvodine i van nje. Bavi se dizajnom i slikarstvom, učestvovao je na kolektivnim, priređivao je i samostalne izložbe u Zrenjaninu, Ečki, Novom Sadu i drugim mestima. Bio je uspešan učesnik većeg broja javnih urbanističkih i arhitektonskih konkursa širom zemlje.

Dugogodišnji predsednik Društva arhitekata Zrenjanina, član prvog žirija nagrade Arh. Vojislav Midić, a od l994. do 2001. godine član Veća Tabakovićeve nagrade arhitekture.

Bio je aktivista i funkcioner u stručnim i strukovnim organizacijama arhitekata i urbanista Vojvodine, Srbije i Jugoslavije. Saradnik arhitektonskog časopisa DaNS počev od prvog broja. Održao je brojna predavanja iz oblasti urbanizma i arhitekture, a radovi su mu publikovani, pored u DaNS-u, u Arhitekturi urbanizmu, IP -u, Arhitekturi i u dnevnoj i revijalnoj štampi.

Dobitnik je Borbine nagrade za Vojvodinu, 1981. godine kao i niza drugih priznanja.

Istaknuti je urbanista Banata, Vojvodine i Srbije, što je potvrđeno dodelom nagrade Mihajlo Radovanović koju dodeljuje za doprinos teoriji i praksi urbanističkog planiranja u Srbiji, Savez urbanista Srbije.

Urbanizmom Zrenjanina bavio se duže od četiri decenije.

Berbakov je pasionirani mornar na Tisi. Inicijator i učesnik svih dosada održanih skupova urbanista “U traganju za idealnim gradom”, u Novom Bečeju 1996 – 2003. godine.

2003 MILORAD BERBAKOV

1.
avatar
DaNS
36430 points
Dark mode