Akupunktura grada, HR

0
pre 7 godina
dans

Nagrada u kategoriji Eksperiment u arhitekturi dodeljuje se autorima:
Kristina Careva, Rene Lisac / Akupunktura grada / Društvo arhitekata Zagreba

Saradnici: Valentina Benčić, Luka Cindrić, Larisa Čišić, Olja Ivanović, Uršula Juvan, Martina Kapudžija, Matej Korlaet, Luka Krstulović, Tomislav Soldo, Davorka Perić, Vesna Vrga Perović

za realizovanu urbanu inicijativu: Akupunktura grada – Trnjanska Savica, Hrvatska

Godina projektovanja: 2012-2013.
Godina izgradnje: 2013.

Video: https://vimeo.com/79104240

Opis:
City Acupuncture – Akupunktura grada je program Društva arhitekata Zagreba (DAZ) koji osmišljavanjem malih i preciznih intervencija nastoji da poboljša kvalitet korišćenja javnog gradskog prostora, te da promoviše kulturu interdisciplinarne saradnje i participativnog pristupa. U junu 2012, Evropska komisija je odobrila finansiranje projekta kroz program Kultura 2007-2013.. Sprovedene su radionice i realizacije intervencija u kvartovima pet gradova regiona: Skopje, Beograd, Zagreb, Sarajevo i Split. Radionica na Trnjanskoj Savici u Zagrebu završila je realizacijom 6 malih intervencija koje kratko opisujemo u nastavku.
1. “InOut”- Mračan i neuredan podzemni prolaz naglašen je bojenjem u žutu boju i transformisan u komunikacionu ploču. Nazivom i natpisom “Kvart govori” usmerio je kako vandale tako i kreativne građane da svako šaranje po pothodniku predstavlja svojevrsnu poruku.
2. “OTV” – Pešački most između 2 platoa, ispred stambenih zgrada na Savici, naglašen je žutom bojom i oslikan od strane lokalnih umetnika.
3. “STOP BY” – Izgradnjom betonske tribine prostor ispod Mosta Slobode transformisan je u mesto za odmor i razgibavanje, predstave ili spontane performanse.
4. “DINAMO JA VOLIM” – Instalacija odnosno skulptura tri fiksirana bicikla na neosvetljenom delu savskog nasipa koja omogućuje slučajnim prolaznicima da okretanjem pedala na jednom od bicikla osvetle prostor, stvarajući noćni i dnevni “landmark” na nasipu.
5. “PIMP MY ŠTANGA” – Redizajn više šipki za tresenje tepiha (11 od 31 identificirane u kvartu) ofarbane u saradnji sa decom iz lokalne osnovne škole.
6. “KOCKICA” – Površina okružena betonskim zidićima unutar neformalnog parkirališta na platou Gruška – Lastovska, koju deca okolnih zgrada koriste kao malo igralište, preuređena je za kvalitetnije korišćenje.
7. “JESI LI ZA TRG? ” – Inicijativa koja je podstakla proces da se na Savicirealizuje mali kvartovski trg koji stanarima nedostaje.