20. Salon i dani arhitekture Novi Sad

0
pre 8 godina

PRESPAJANJE/REWIRING

Ovogodišnji jubilarni 20. Salon arhitekture u Novom Sadu želi da kroz selekciju izloženih radova i seriju predavanja i debata otvori prostor za slobodno i otvoreno promišljanje o definisanju pozicije arhitektonske struke u kontekstu regiona i prepoznavanja svih njenih aktera i produkata, a pre svega podrži prevazilaženje svih imaginarnih barijera koje imamo među sobom.
Zato želimo da Salon u potpunosti „otvorimo“ ka regionu, sagledamo stvari koje nas povezuju i uočimo „bitke“ u kojima smo kao disciplina zajedno.

Želimo da posmatramo arhitekturu u proširenom polju – od društvenog i prostornog aktivizma, preko građenja, do teorijskog promišljanja i digitalnog prostora. Postavljajući ih tako, iznad disciplinarnih podela, ukazaćemo na specifične vrednosti koje u mnoštvu i različitostima grade kompleksnu sliku arhitekture danas.

Konačno, želja nam je da, u krajnjem ishodu, gledajući izvan disciplina, podela i regiona, među sobom uočimo nova polja delovanja, upoznamo se, povežemo, umrežimo, i tako se zajednički pozabavimo prostorom u kojem živimo.

PROGRAM

Petak 03.06.2016.

Železnička stanica Novi Sad – Restoran
19:00 Otvaranje Salona i dodela nagrada

Subota 04.06.2016.

Železnička stanica Novi Sad – Kino sala
Blok predavanja: Projektantske strategije u regionu danas
10:00 Grozdana Šišović i Dejan Milanović / re:a.c.t, Beograd
Rad: Work
11:15 Idis Turato, Rijeka
Arhitektura nepredvidivog – projektiranje smisla
12:30 Eugen Pănescu / Planwerk, Kluž
Debating normality

DaNS, Miletićeva 20, Novi Sad
19:00 Promocija knjige
Motel Trogir: Nije uvijek budućnost ono što dolazi

Nedelja 05.06.2016.

Železnička stanica Novi Sad – Glavni hol
10:00 Vođenje po zgradi i diskusija o budućnosti stanice

Železnička stanica Novi Sad – Kino sala
11:00 Ana Džokić i Marc Neelen / Stealth.unlimited , Beograd/Roterdam
Delovanje van arhitekture / Acting beyond architecture
12:30 Panel: Struka, sredina i arhitekonske manifestacije
Ljiljana Miletić Abramović (Muzej primenjene umetnosti/Salon arhitekture Beograd), Danica Jovović Prodanović (BINA – Beogradska internacionalna nedelja arhitekture), Ivan Rašković (DAB/Arhitektonski fakultet Beograd), Slobodan Jović (DaNS)

DaNS, Miletićeva 20, Novi Sad
19:00 Predstavljanje novog regionalnog partnera: OAR Timiș (Arhitektonska komora Rumunije, Temišvar)

Petak 10.06.2106.

DaNS, Miletićeva 20, Novi Sad
18:00 Case 3D, Novi Sad
Nove tehnologije i arhitektonska prezentacija

_

Izložba Salona arhitekture otvorena je na Železničkoj stanici od 3. Do 12. juna 2016.

Izložba “Digital design and architecture” otvorena je u DaNS-u od 20. maja do 12. juna 2016.

Izložba “Odeljenje železničke fotografije” Muzeja železnice Srbije i Vojvođanskog društva za železnicu otvorena je na Železničkoj stanici kao stalna postavka
Rekonstrukcija postavke: Sanja Anđelković, Stefan Jovanović i Andrea Palašti

_

Biografije predavača

Grozdana Šišović i Dejan Milanović su osnivači arhitektonskog biroa re:a.c.t iz Beograda. Njihova praksa je obeležena pre svega upornim i uspešnim učešćem na arhitektonskim konkursima kao i zapaženim izvedenim delima. Između ostalog, dobitnici su nagrada za arhitekturu na beogradskom Salonu arhitekture 2010. i 2016. godine, povelje UAS-a za najuspešnije delo naših arhitekata izvedeno u inostranstvu 2011. godine, te su nominovani za nagrade Iacov Chernikhov Prize 2010. i Mies van der Rohe Prize 2011. i 2013. godine.

Idis Turato, PhD, je stalni profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a gostujući profesor na Arhitektonskim fakultetima u Splitu, Ljubljani i Beogradu. Sa Sašom Randićem 1992. otvara biro Randić-Turato, a 2009. osniva samostalni ured – Arhitektonski biro Turato. Dobitnik je četiri nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata Viktor Kovačić te nagradaDrago Galić i Vladimir Nazor, kao i međunarodne nagrade Piranesi. Osam njegovih autorskih projekata bilo je nominovano za nagradu Mies van der Rohe Award. Predstavljao je Hrvatsku na 10. i 12. Bijenalu arhitekture u Veneciji. Poslednje četiri godine u intenzivnom nedeljnom kontinuitetu objavljuje autorske tekstove, osvrte i komentare prostorno inspiracijske tematike na svom blogu na stranici www.idisturato.com.

Eugen Pănescu jedan je od osnivača rumunsko-nemačkog biroa Planwerk u Klužu, Rumunija, koji deluje od 2002. godine. Ovaj biro poznat je po aktivnom bavljenju urbanim dizajnom i urbanističkim planiranjem u Rumuniji, za šta su dobili bekoliko nagrada. Njihovi klijenti su veći gradovi Rumunije za koje su u zadnjih 10-ak godina izradili generalne urbanističke planove, koncepte urbanističkog razvoja, strategije za javne prostore, te su sproveli mnoge projekte rehabilitacija javnih prostora. Eugen je od 2003. predavač na Tehničkom univerzitetu u Klužu.

Ana Džokić i Marc Neelen rade pod imenom STELATH.unlimited na relaciji Beograd – Roterdam od 2000. godine. Njihovo polje delovanja se nalazi između arhitekture, urbanih istraživanja, vizuelne umetnosti i kulturnog aktivizma. Bili su autori i kustosi više manifestacija, kao što su Impakt Festival u Utrehtu 2011. i Međunarodnog bijenala u Tirani 2010. Bili su kustosi i projektanti holandskog paviljona na arhitektonskom bijenalu u Veneciji 2009. godine. Dobitnici su nagrada beogradskog Salona arhitekture, a nagradu Ranko Radović za 2011. godinu su dobili za istraživački projekat “A(u)kcija – registar novosadskih prostora između ličnih interesa i javnog dobra” u ko-autorstvu sa Centrom_kuda.org.

 

salon - stanica

_

IMPRESSUM

20. Salon i dani arhitekture Novi Sad

Organizator: Društvo arhitekata Novog Sada www.dans.rs

Organizacioni odbor: Slobodan Jović, Dragana Konstantinović, Maja Momirov, Aleksandar Bede, Andrea Tamaš Dačić, Ivan Kalc, Miljan Cvijetić

Selekcioni odbor: Ana Džokić, Marc Neelen (Holandija), Grozdana Šišović, Aleksandar Bede (Srbija), Idis Turato (Hrvatska), Eugen Pănescu (Rumunija), Iva Petković (Crna Gora)

Žiri Salona: Grozdana Šišović, Ana Džokić, Marc Neelen, Idis Turato, Eugen Pănescu

Pokrovitelji: Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Inženjerska komora Srbije

Sponzori: Velux, Mondocolori, LSDesign, Vinarija Despotika, Lamex

Partneri: Vojvođansko društvo za železnicu, Infrastruktura železnice Srbije – Sekcija za infrastrukturu čvora Novi Sad, OAR Timiș, FTN Novi Sad – Departman za arhitekturu i urbanizam, SCEN – Centar za scenski dizajn arhitekturu i tehnologiju, Case 3D

1.
avatar
DaNS
34614 points
Dark mode