Arhitektonska izložba nagrade Piranezi 2019

0
pre 4 godine

Nagrada Piranezi 2019 – Međunarodna arhitektonska izložba

Otvaranje: petak | 21. 02. 2020. | 19h

Trajanje: 21. 02. – 22. 03. 2020. Galerija S

Kustosi/organizatori: Andrej Strehovec, Tijana Filipov Mezei, Slobodan Jović, Maja Ivanič, Anže Koren, Špela Kuhar

Nacionalni selektor: Andrej Strehovec

Studentski selektori: Slobodan Jović, Zoran Abadić

 

Selekcija arhitektonskih projekata koji su bili u izboru za međunarodnu dodelu Nagrade Piranezi (Piranesi Award 2019) biće predstavljena i publici Muzeja savremene umetnosti Vojvodine. Izložba je otvorena u novembru prošle godine u Portorožu i od tada nastavlja svoj put u svih 10 zemalja učesnica.

Nagrada se dodeljuje najboljem arhitektonskom delu iz Srednje Evrope u poslednje dve godine, a drugu godinu za redom učestvovale su i arhitekte iz Srbije i po prvi put uključeni su i radovi naših studenata. Nagrada Piranezi dodeljuje se od 1989. u okviru Piranskih dana arhitekture (PDA), međunarodne konferencije sa jednom od najdužih tradicija na svetu.

PDA se od 1983. održava svkog novembra u srednjovekovnom pomorskom gradiću Piran u Sloveniji, a 2019. delimično se odvijala i u Portorožu zbog poplava.

Izložba se sastoji od 47 vrhunskih arhitektonskih projekata, koje je nominovalo 10 nacionalnih selektora iz 10 evropskih zemalja, kao i 34 studentska projekata koje je nominovalo 17 nacionalnih selektora iz 17 evropskih fakulteta za arhitekturu. Jednu nagradu, dva priznanja i studentsko priznanje podelilo je 12 članova međunarodnog žirija.

Izložba je u produkciji PDA i kooprodukciji MSUV i DaNS-a.

Više o nagradi:

Prestižna međunarodna arhitektonska nagrada Piranezi, koja se dodeljuje od 1989. godine, deo je međunarodne konferencije Piranski dani arhitekture (PDA). Nazvana je po italijanskom umetniku i arhitekti iz 18. veka Đovaniju Batisti Piraneziju (1720–1778), čija porodica vodi poreklo iz Pirana. Nagrada se dodeljuje najboljem arhitektonskom delu iz Srednje Evrope u poslednje dve godine, a od 2008. godine takođe i za najinovativnije ideje studenata. Nagrađeni rad bi trebalo da odražava poštovanje savremene arhitekture u prirodnom, kulturnom i istorijskom kontekstu. Predstavljanjem različitosti u okviru visoko kvalitetne evropske arhitekture, ova nagrada podstiče kulturni identitet i, između ostalog, naglašava značaj oživljavanja modernističke arhitekture. Prva nagrada Piranezi dodeljena je 1989. srpskom arhitekti i umetniku Bogdanu Bogdanoviću za Spomen-park Dudik u Vukovaru, Hrvatska.

Posle duže pauze, 2018. godine u jubilarnoj tridesetoj sezoni dodele nagrade Piranezi u nominaciju su uključeni bili i radovi srpskih arhitekata izvedenih u poslednje dve godine. Praksa prikazivanja radova iz Srbije je nastavljena i 2019. godine, a selektor za Srbiju od tada je Andrej Strehovec, slovenačko-srpski arhitekta.

Više o konferenciji:

Namera konferencije je prezentacija i evaluacija arhitektonske i prostorske produkcije arhitekata iz 10 srednjeevropskih država (Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Češka, Grčka, Mađarska, Italija, Slovačka, Slovenija, Srbija). Konferencija PDA predstavlja i potiče savremenu kvalitetnu kontekstualnu arhitekturu i kulturni diverzitet. Ove godine su nagade i priznanja dodelili sledećim autorima i arhitekturama:

International 2019 Piranesi Award:
Neue Galerie und Kasematten / Neue Bastei, Wiener Neustadt, Austria, 2019 (Architect: Bevk Perović)

International 2019 Piranesi Honorable Mention:
Ranovation of the Main Square in Novo mesto, Slovenia, 2019 (Architect: Atelier arhitekti)

International 2019 Piranesi Honorable Mention:
Chiostri di San Pietro – San Pietro Cloisters, Reggio Emilia, Italia, 2019 (Architects: ZAA Zamboni Associati Architettura)

International 2019 Piranesi Student Honorable Mention:
Architecture of mind: Conceptual design of the University Psychiatric clinic Ljubljana – Polje, UL FA, EMŠ Architecture, Ljubljana, Master thesis, 2018 (Student: Rok Staudacher; Menthor: assoc. prof. Tomaž Krušec)

U ovoj 31. sezoni dodele za Nagradu Piranesi je slovenačko-srpski arhitekta i kritičar Andrej Strehovec, iz Društva arhitekata Novog Sada u ulozi nacionalnog selektora za Srbiju odabrao pet arhitektonskih projekata:

– Summer Houses, Radanovići, Kotor, Montenegro, 2018, Architects: AKVS arhitektura: Anđela Karabašević, Vladislav Sudžum
– House VU, Novi Sad, SERBIA, 2017, Architects: a2arhitektura: Dijana Adžemović-Anđelković, Vladimir Anđelković, Aleksandar Bogojević
– Resavska 31 Office Building, Belgrade, Serbia, 2018, Architects: Remorker architects: Marko Korošec, Dušica Totić, Hristina Tošić, Stefan Jakovljević, Petar Pejić, Ivana Marjanović, Ivana Tijanić, Miloš Milićević, Ana Brkić, Milan Katić, Darko Rašeta
– N8 residential building, Kragujevac, Serbia, 2017, Architects: Studio Simović: Marija Simović, Petar Simović
– Virtus Winery, Viteževo, Žabari, Serbia, 2018, Architects: Branimir Popović, Nataša Stanković

Tema konferencije je bila “Renovacija: iz starog u novi život”. U tom okviru tematike je u žiriju učestvovao i Dejan Todorović (Nooto) iz Srbije te je na konferenci predstavio renovaciju Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Ove godine se po prvi put uključila i studentska selekcija iz Srbije gde su izmedju ostala 34 studentska projekata iz 17 Fakulteta za arhitekturu, učestvovali studentski selektori Zoran Abadić (Arhitektonski fakultet Beograd) i Slobodan Jović (Departman za arhitekturu i urbanizam, Fakulteta tehničkih nauka Novi Sad).
Predstavili su sledeće projekte:

Arhitektonski Fakultet Beograd/Faculty of Architecture Beograd
– Oneironautics. A midsummer night’s dream. Theatre. Natural Core Of Belgrade, 2019; Student: Mladen Maslovar; Mentor: Prof. Vladimir Milenković, PhD
– Inferno naturale . Cinne Citta 2.0 . Boka kotorska Bay: Mamula island, 2019; Student: Predrag Nedović; Mentor: Prof. Milan Đurić

Fakultet tehničkih nauka Novi Sad/Faculty of Technical Sciences Novi Sad
– TAKEAWAY WELLNESS, Novi Sad, 2019; Students: Darija Bogojević, Dunja Dedić, Katarina Koledin, Marina Ivanov; Menthors: dr Višnja Žugić, dr Dragana Konstantinović, dr Miljana Zeković
– Museum of Contemporary Art, Novi Sad, 2019.; Student: Albert Topić; Mentors: dr Jelena Atanacković Jeličić, dr Shin Yokoo, dr Dejan Ecet

Nagrada Piranezi 2019 - Međunarodna arhitektonska izložba u produkciji PDA i kooprodukciji MSUV i DaNS-a