Danska arhitektura u Novom Sadu

0
pre 4 godine

 

Uz veliku podršku danskog Ministarstva spoljnih poslova i danskog Ministarstva za kulturu, Ambasada Kraljevine Danske ove godine organizuje izložbu i predavanje o savremenoj danskoj arhitekturi, u saradnji sa Departmanom za arhitekturu, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.
U utorak, 21. maja u 19:00č, uz podršku danskog Ministarstva kulture, Ambasada Kraljevine Danske organizovaće prikazivanje danskog dokumentarnog filma „Velika arhitektura na maloj planeti“ u produkciji danske nacionalne televizije DR (DR) i produkcijske kuće „The Thin Green Line“ na Fakultetu tehničkih nauka u Scenskoj laboratoriji Borislav Gvojić – SCENLAB. Ovaj dokumentarni film se bavi primerima danske arhitekture i urbanističkog planiranja od Kopenhagena do Buenos Ajresa, kao i izazovima današnjice, poput klimatskih promena i sve veće urbanizacije. Ulaz je slobodan.
U sredu, 22. maja u 10:00č, zajedno sa predstavnicima Fakulteta i Departmana za arhitekturu, otvorićemo izložbu „Savremena danska arhitektura“ u Paviljonu Rektorana UNS. Autori izložbe su dansko Ministarstvo spoljnih poslova, Udruženje danskih arhitektonskih firmi i DANISH™, platforma za promociju danske arhitekture i urbanizma. Izložba će prikazati primere savremene, održive arhitekture poznatih danskih firmi. Od društveno održivih projekata koji su usmereni na stvaranje interakcije do ekoloških, održivih projekata kojima se smanjuju emisije pretvaranjem energije sunca, vode i vetra u električnu energiju. Izložba će trajati do 23. maja, nakon čega se seli u galeriju „Đura Kojić“ na Departmanu za arhitekturu. Ulaz je slobodan.
Nakon otvaranja izložbe, u 11:00č, studenti i svi zainteresovani će imati priliku da čuju predavanje Jakoba Macena (dan. Matzen), nekadašnjeg urbaniste Grada Kopenhagena, koji će sa prisutnima podeliti svoja iskustva iz oblasti urbanističkog planiranja gradova u Danskoj. Predavanje će biti održano u amfiteatru Ranko Radović Departmana za arhitekturu, ulaz je slobodan, radni jezik je engleski.