Izložba povodom dodele Nagrade za arhitekturu ”Đorđe Tabaković”

0
03/03/2023
Muzej savremene umetnosti Vojvodine • DaNSMuzej savremene umetnosti Vojvodine • DaNS
Izložba povodom dodele Nagrade za arhitekturu ''Đorđe Tabaković''

Kada

03/03/2023    
7:00 pm - 9:00 pm

Gde

Muzej savremene umetnosti Vojvodine
Dunavska 37, Novi Sad, Vojvodina, 21000

Vrsta Događaja

Arhitekta Milan Kovačević:

Izložba povodom dodele Nagrade za arhitekturu ”Đorđe Tabaković”
Društvo arhitekata Novog Sada
Kustos: Vladimir Mitrović

Otvaranje: 3. mart 2023. 19h / petak
Trajanje izložbe: 27. mart 2023.
Sponzor izložbe: Studio I, Novi Sad
Radionice za decu: subota / nedelja 10 – 12h
Radno vreme MSUV: 10 – 18h / sem ponedeljkom

Arhitekta Milan Kovačević dobitnik je Nagrade za arhitekturu „Đorđe Tabaković” za 2022. godinu Društva arhitekata Novog Sada čime se nastavlja kontinuitet dodele najznačajnijeg priznanja za arhitektonsko stvaralaštvo u Vojvodini. Nagrada se dodeljuje od 1995. godine, po dvadeset sedmi put. Nagrada nosi ime istaknutog novosadskog arhitekte Đorđa Tabakovića, jednog od pionira moderne arhitekture na ovim prostorima. Nagrada je i najviše priznanje Društva arhitekata Novog Sada za izuzetan stvaralački i pregalački doprinos u oblasti arhitekture. Dodeljuje se pojedincima ili autorskim timovima koji deluju u kontinuitetu, za istaknuta i plodotvorna arhitektonska ostvarenja na teritoriji Vojvodine, koja su potvrđena vrednostima vrhunskog dometa i koja su imala u određenom razdoblju progresivni uticaj na dostignuće, razvoj i društvenu ulogu arhitekture.

Iz obrazloženja Nagrade. Raznolika je tipologija objekata koji su bili predmet projektovanja i građenja arhitekte Kovačevića, od poslovnih i poljoprivrednih, preko objekata predškolskog vaspitanja do objekata studentskog standarda. Ali, svakako je stambena arhitektura pre svega u fokusu njegovog profesionalnog interesa i tu su njegovi dometi najviši. Iako se u brojnim stambeno-poslovnim zgradama sa potpisom ovog autora nikad ne ide ispod nivoa kvaliteta koji je postao zaštitni znak Studia I, ipak se svojom osobenošću izdvajaju one koje su pozicijom u tkivu grada ili specifičnim programskim zahtevima bile posebno inspirativne za autora.

Milan Kovačević (Novi Sad, 1971). Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu kod prof. Branislava Mitrovića i Petra Vulovića (1998). Od osnivanja vlastitog projektnog biroa „Studio I” (2001) projektovao je veliki broj stambenih i stambeno-poslovnih objekata, porodičnih kuća kao i brojne zgrade drugih namena. Objekti mu se odlikuju naglašenim likovnim senzibilitetom i plastičnim oblikovanjem fasadnih površina i detalja. Posebnu pažnju poklanja koncepcijama stambenih jedinica i koloritu koji je nenametljiv, ali efektan. Prihvatajući nove materijale kroz bogatu produkciju objekata napravio je iskorak iz ustaljene prakse novosadske stambene arhitekture u kojoj se većina autora bez pogovora priklanja željama investitora. Poslednje dve decenije Kovačević je jedan od najplodnijih novosadskih arhitekata srednje generacije.