Muzej savremene umetnosti Vojvodine

0
Muzej savremene umetnosti Vojvodine • DaNS
 • Address:
  Muzej savremene umetnosti Vojvodine Dunavska 37
 • City:
  Novi Sad
 • Country:
  Serbia
 • Location:
  0, 0

Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu osnovan je kao Galerija savremene likovne umetnosti 1. februara 1966. godine odlukom Skupštine AP Vojvodine. Galerija je ustanovljena sa jednim zaposlenim, direktorom Slobodanom Sanaderom, bez izložbenih i radnih prostora za obavljanje delatnosti.

U muzejskom fondu nalaze se umetničke zbirke slika, skulptura, objekata i instalacija, grafika i crteža, konceptualne umetnosti, filma, videa i fotografije, intermedijskih i digitalnih radova, arhitekture, urbanizma i dizajna iz druge polovine 20. i početka 21. veka u Vojvodini, Srbiji. Pored toga Muzej prikuplja, sistematizuje i čuva bogatu bibliotečko i dokumentarno – arhivsku građu o svim protagonistima i pojavama relavantnim za istoriju umetnosti Vojvodine.

Na 54. međunarodnoj izložbi umetnosti u Veneciji 2011. godine, MSUV je u Paviljonu Republike Srbije realizovao izložbu Dragoljuba Raše Todosijevića, “Svetlost i tama simbola“, za koju je isti dobio prestižnu Uni Credit nagradu.

Muzej aktivno participira u evropskim projektima koji afirmišu savremenu vizuelnu kulturu i stvaralaštvo počev od 2007. godine. Neki od važnijih projekata su: Digitalizacija ideja – Programa Kultura (2007–2013) Evropske unije; Asimetrična Evropa, deo složenog transnacionalnog projekta Europe n (2011–2012); Performing the Museum, program podrške Evropske Komisije – Kreativna Evropa (2014–2016); Risk Changes – Kreativna Evropa potprogram Kulture (2014–2020).

🌐 msuv.org/

 

Upcoming Events

 • Nema Događaja na ovoj lokaciji
 • Past Events

  1.
  avatar
  DaNS
  34614 points
  Dark mode