Gostovanje DaNS-a na Danima arhitekture u Istri

0
pre 8 godina

Društvo arhitekata Istre-Società architetti dell’Istria (DAI-SAI) organizuje manifestaciju Dani arhitekture u Istri, na kojoj učestvuje i DaNS. Tako će se 24. novembra u Puli otvoriti izložba nagrađenih radova sa ovogodišnjeg 20. Salona arhitekture u Novom Sadu, koja će se potom prikazati i u Pazinu, Labinu i Poreču. Pored toga, 25. novembra će aktivnosti DaNS-a predstaviti Slobodan Jović, predsednik Društva, u okviru međunarodne konferencije Regionalni uvjeti. Iz DaNS-a će gostovati i Aleksandar Bede, koji će 26. novembra predstaviti svoju knjigu “U paru za društvo. Arhitektura Sibina Đorđevića i Milene Stanković Đorđević”.

U nastavku možete pročitati detaljni opis manifestacije preuzet od organizatora.

 

Dani arhitekture u Istri 2016 / Pula, Pazin, Labin i Poreč, 24. 11. – 23. 12. 2016.

Aktualnim diskusijama unutar Društva arhitekata Istre ustanovljena je želja za dvostrukim djelovanjem koje bi proširilo dosadašnju funkciju same udruge i postavilo je unutar društvenog polja u kojem arhitektura nastaje, operira i nestaje. Takvo dvostruko djelovanje proteklu se godinu provodilo između kritike i akcije brišući na taj način uske granice strukovnog i poslovnog polja na koje se današnja arhitektonska produkcija, nažalost, često svodi. Iskorištena je javna pozicija samog Društva, njegova neovisnost o tržišnim uvjetima, da se probiju diskurzivne barijere i ispita sama ideja društvenosti arhitektonskog djelovanja.

Ovogodišnji Dani arhitekture u Istri, tradicionalnoj manifestaciji istarskog Društva arhitekata DAI-SAI, posvećeni su temi „Regionalni uvjeti“ s namjerom ispitivanja mogućnosti razvijanja kulture prostora i arhitektonske kritike u lokalnim, regionalnim sredinama kao što je i istarska. Stoga je ključni događaj manifestacije dvodnevna međunarodna konferecnija u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u pulskom Kaštelu 25. – 26. 11. 2016. gdje će gosti iz Novog Sada, Podgorice, Dubrovnika, Šibenika, Zagreba i Ljubljane predstaviti svoje regionalne uvjete i arhitektonsku produkciju unutar njih.

Izložbeni program Dana arhitekture nije nikad bio bogatiji te se ove godine u mjesec dana, uz već tradicionalnu godišnju izložbu članova i aktivnosti DAI-SAI, postavlja čak šest izložbi. Sigurno je najinteresantnija ona suvremene čileanske arhitekture koja će istarskoj publici prvi put približiti arhitektonsku kulturu te južnoameričke zemlje. Sama izložba je već bila predstavljena u Veneciji na ovogodišnjem Bijenalu arhitekture te prije mjesec dana i u Zagrebu. Publici će se predstaviti i presjek radova s ovogodišnjeg međunarodnog Salona arhitekture u Novom Sadu, a izložba koja je osmišljena posebno za ovogodišnju manifestaciju dolazi iz Šibenika u produkciji sekcije mladih arhitekata Šibenika – Soba DAŠ. Na Danima arhitekture svoje će radove predstaviti i Bojana Vuksanović s Cresa, Luka Juras iz Zagreba, Marko Krojač iz Berlina i Mileta Mijatović iz Beograda te Saša Pančić, također iz Beograda.

Tijekom mjesec dana, koliko traje manifestacija Dani arhitekture u Istri, izložbe će se postaviti u Puli u MMC-u Luka, u Pazinu u Galeriji LG i buffetu Bunker, u Labinu u Gradskoj knjižnici te u Poreču u Pučkom otvorenom učilištu.

 

IZLOŽBE
– Izložba suvremene arhitekture Čilea
– Revijalna godišnja izložba članova i aktivnosti DAI-SAI
– Prespajanje/Rewiring: Salon arhitekture Novi Sad 2016 – izložba nagrađenih radova
– Soba DAŠ: Welcome to Šibenik
– Saša Pančić: Dinamička ravan
– Bojana Vuksanović: Dock Culture
– Marko Krojač, Mileta Mijatović: Zaludgraditelj
– Luka Juras: 3DD

Pula, MMC Luka, 24.11.-15.12.
Pazin, Galerija LG i buffet Bunker, 1.12.-8.12.
Labin, Gradska knjižnica, 9.12.-15.12.
Poreč, Mala galerija Pučkog otvorenog učilišta, 16.12.-23.12
.

Sve se izložbe otvaraju u 19 sati.

 

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA „REGIONALNI UVJETI“
Povijesni i pomorski muzej Istre – Kaštel, 25. – 26. 11. 2016.

Petak, 25. 11. – Prvi blok konferencije u 17 h
Soba DAŠ (Šibenik): Predstavljanje grupe
Dijana Vučinić (Podgorica): Zašto RE-USE? – „Void or substance“
Slobodan Jović (Novi Sad): DaNS – Društvo arhitekata Novog Sada
Davor Bušnja (Dubrovnik): Rub i središte

Subota, 26. 11. – šetnja središtem grada, 10 h
Edna Jurcan: Pulska arhitektonska baština 20. stoljeća

Subota, 26. 11. – Drugi blok konferencije u 17 h
Maroje Mrduljaš: Turizam i modernizam
Aleksandar Bede: U paru za društvo – arhitektura Sibina Đorđevića i Milene Stanković Đorđević
Luka Skansi: Vladimir Braco Mušič i arhitektura velikog mjerila

Detaljan opis programa i autora možete pogledati ovde.

1.
avatar
DaNS
34614 points
Dark mode