In memoriam: Srđan Jovanović Weiss (1967-2022)

0
pre 2 godine

Početkom marta 2022. godine u Novom Sadu je preminuo Srđan Jovanović Weiss, istaknuti član Društva arhitekata Novog Sada, dragi kolega, prijatelj i jedinstvena ličnost na našoj arhitektonskoj mapi.

Srđan je bio novosadski student na beogradskoj školi arhitekture, na kojoj je diplomirao 1995. godine, da bi potom nastavio studije na Harvardu. Nakon diplomiranja živeo je i radio u Njujorku, gde je nakon nekoliko godina otvorio svoj arhitektonski biro pod nazivom Normal Group for Architecture, zajedno sa Sabine von Fischer. Godine 2003. otvorio je u Njujorku interdisciplinarni studio NAO.NYC – Normal Architecture Office.

U to vreme je uveliko radio na definisanju post-jugoslovenske kulturne scene kao jedan od značajnih aktera, kroz projekte kao što su School of Missing Studies i Lost Highway Expedition. Postao je istaknuti teoretičar post-socijalističke tranzicije u polju arhitekture i urbanizma i prepoznatljiv po konceptima kao što su balkanizacija i turbo-arhitektura. Pojmom balkanizacije se studioznije bavio kroz istraživanje na londonskom Goldsmiths Centre for Research Architecture, gde je 2013. i doktorirao kod Eyala Weizmana.

Radio je kao profesor na Harvard Graduate School of Design i CCNY Spitzer School of Architecture, a predavao je i na fakultetima: Columbia University GSAPP, Stuart Weitzman School of Design – University of Pennsylvania, Tyler School of Art Temple University i Cornell University AAP/NYC.

Pored rada na konceptualnim arhitektonskim projektima, u Novom Sadu se kroz saradnički projekat kuda.NAO pozabavio slučajem rukometnog stadiona u Dunavskom parku i predložio projekat rekonstrukcije ovog objekta u funkciji Stadiona kulture, što je predlog koji bi se i dalje mogao realizovati.

Objavio je mnoštvo članaka i poglavlja u časopisima i publikacijama širom sveta, uređivao je knjige i zbornike, a njegovi radovi su objavljivani u sledećim knjigama: 100 Architects 10 Critics by Phaidon, Harvard Project on the city: Shopping, Did Someone Say Participate?, Networked Cultures: Parallel Architectures and the Politics of Space, Forensis: The Architecture of Public Truth, Atlas of Transformation, Beyond: Scenarios and Speculations, Concurrent Urbanism, Nationalities Papers, The Village and the Revolution, Across the Atlantic, Other Scale of Things and Inhabiting Geometry: Anne Tyng.

Intenzivno je radio i kao kustos i dizajner mnogih izložbi i širih istraživačkih projekata. Radio je sa velikim imenima arhitekture kao što su Richard Gluckman i Herzog & de Meuron.

Autor je sledećih knjiga: Socialist Architecture: The Reappearing Act (The Green Box, Berlin, 2017), Socialist Architecture: The Vanishing Act (JRP Ringier, 2012, sa Arminom Linkeom) i Almost Architecture (Merz & Akademie Solitude + kuda.nao, 2006).

Poslednje godine proveo je u Berlinu kao DAAD stipendista i istraživač na umetničkoj rezidenciji pri PIK – Potsdam Institute for Climate Change Impacts.

Od tekstova koji su objavljeni nakon Srđanove smrti preporučujemo opširni pregled njegovih profesionalnih dostignuća, koji je napisao Stephen Zacks na stranici: https://www.archpaper.com/2022/03/srdjan-jovanovic-weiss-obituary/.

U nastavku dajemo prikaze njegovog projekta Stadiona kulture u Dunavskom parku u Novom Sadu (kuda.org i NAO, 2004).

2005h) jovanovic Vajs

Vajs 02Vajs 03

Vajs 04

Vajs 05 Vajs 06

 

 

 

1.
avatar
DaNS
34614 points
Dark mode