Izložba: 252 godine umetnosti/Strategije sećanja

0
pre 2 godine

Iz istorije umetničkih udruženja Vojvodine:
DaNS + SULUV + UPIDIV

 

Izložba u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

Dunavska 37, Novi Sad

Otvaranje: petak, 8. april u 19 časova

Trajanje: 08. april – 08. maj 2022.

 

Izložba 252 godine umetnosti / Strategije sećanja, sa svim pratećim sadržajima, ima za cilj da na jednom mestu, u optimalnim galerijskim uslovima centralne muzejske ustanove savremene umetnosti u AP Vojvodini, prikaže bogato višedecenijsko delovanje tri reprezentativna umetnička udruženja likovnih umetnika koja deluju u kontinuitetu više od pola veka – Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV, 1946), Društva arhitekata Novog Sada (DaNS, 1960) i Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine (UPIDIV, 1964), kao i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine (MSUV, 1966).

Materijal koji je predviđen za izlaganje ove zajedničke, trodelno koncipirane izložbe, uključuje kustoski izbor iz dokumentacije udruženja, delove izložbi posvećene njihovim istorijatima, štampani materijal – knjige, katalozi, plakati itd. – posebno dizajnirane i štampane printove sa uređenim legendama na srpskom i engleskom jeziku, dokumentarni filmski i video materijal za prikazivanje na zidnim ekranima, kao i odabrane radove članova udruženja iz kolekcije MSUV – slike, skulpture, keramiku, keramoplastiku, crteže, plakate. Sve izloženo i postavljeno na vebu takođe je dvojezično što će omogućiti opšte upoznavanje sa najvažnijim podacima i činjenicama o nastanku i bogatoj delatnosti ovih udruženja. Način, vrsta i format prezentacije sadržaja izložbe biće prilagođen i usmeren ka novim elektronskim medijima i društvenim platformama.

Pored izložbe i medijske prezentacije opširnijeg vizuelnog materijala biće organizovano i više stručnih vođenja kustosa i kustoskog tima, javne prezentacije rada i novih izdanja udruženja i MSUV, razgovori sa umetnicima i radionice za decu i omladinu različitih uzrasta uz prisustvo umetnika i arhitekata. Izložbu i elektronska izdanja pratiće odgovarajuća muzika vojvođanskih kompozitora nastala tokom druge polovine 20. veka, u izboru kompozitorke Aleksandre Vrebalov.

Predviđeno je, takođe, i snimanje svih dešavanja u vezi sa pripremom izložbe, sam tok trajanja izložbe, te snimanje kratkih dokumentarnih priloga i filmova o istorijatu svih udruženja i MSUV kao krovne pokrajinske muzejske ustanove koja se bavi istraživanjem, izučavanjem, prezentacijom i prikupljanjem dela savremene umetnosti u Vojvodini i regiji.

 

Kustosi: Vladimir Mitrović (MSUV) / Bosiljka Zirojević Lečić (SULUV) / Aleksandar Bede (DaNS) / Zdravko Rajčetić (UPIDIV)

Grafički i veb dizajn projekta: Nenad S. Lazić (UPIDIV)

Izbor muzike: Aleksandra Vrebalov

1.
avatar
DaNS
34614 points
Dark mode