Izložba FOKUS NA MODERNIZAM + PERIFERNI MODERNIZAM u Oris Kući arhitekture

0
pre 4 godine
Izložba “Fokus na modernizam + Periferni modernizam” će biti postavljena u Zagrebu, u Oris kući arhitekture od 2. do 5. decembra 2020. godine, u organizaciji Bacača Sjenki, te autorstvu DaNS – Društva arhitekata Novog Sada, Centra za istraživanje i održivi razvoj arhitekture i urbanizma – URBANIUM i Relje Ivanića.
Ova dvojna izložba je deo projekta “Pametniji grad” udruženja Bacači Sjenki.
Iz najave organizatora:
U sklopu višegodišnjeg projekta “Pametniji grad” udruge Bacači Sjenki predstavljamo izložbe “Periferni modernizam” i “Fokus na modernizam” koje na vrlo zanimljiv i poučan način ukazuju što danas, u situaciji posvemašnjeg osiromašenja, medijske zasićenosti i nepostojanja društvenog planiranja, možemo učiniti da grad, po definiciji prostor zajedništva i razmjene, učinimo pametnijim, ljepšim za život te korisnijim za sve građane.
Izložba “Periferni modernizam: Studija slučaja Kragujevac 1948-1980” definira jugoslavenski modernizam koji se odvijao izvan administrativnih središta bivše Jugoslavije. Pojam ‘periferni modernizam’ korišten je u pokušaju uključivanja zgrada i urbanih intervencija koje se odnose na rubne gradove i manja mjesta, a stvoren je i realiziran u razdoblju od 1948.-1980. godine.
Izložba “Fokus na modernizam: Arhitektura Novog Sada 1950-1970” odabirom najznačajnijih građevina iz ovog razdoblja javnosti predstavlja kvalitete i vrijednosti graditeljske baštine iz ove kreativne epohe, koja još nije doživjela svoju punu revalorizaciju i popularizaciju van uskih stručnih krugova.
Spojem tih dviju izložbi baca se svijetlo na pojedine objekte koji su karakteristični primjeri paralelnih sistemskih procesa koji su se odvijali u društvu: procesa memorijalizacije, procesa emancipacije stanovništva (prije svega radnika), i konačno, modernizacijskih procesa općenito, a koji su zahvatili sve segmente društva – proizvodnju i izgradnju, kulturu i obrazovanje, svakodnevni život i administrativno uređenje objekata.
(Iz teksta Natalije Bogdanović i Marije Simović)
Izvor: www.oris.hr
1.
avatar
DaNS
35002 points
Dark mode