Članovi
 • Aktivne
 • Novo
 • Online
 • Grupe
 • Aktivne
 • Novosti
1.
avatar
DaNS
27286 points
Dark mode

Otvaranje 22. Salona arhitekture Novi Sad

0
pre 2 godine

2020. godina je po mnogo čemu jedinstvena. Za nas u Društvu arhitekata Novog Sada posebno, jer to je godina u kojoj obeležavamo 60 godina društva i u kojoj po prvi put održavamo Salon arhitekture u potpuno novoj, digitalnoj formi. Usled epidemiološke situacije ovogodišnje izdanje Salona arhitekture održava se u online verziji. To znači da je na posebno dizajniranom website-u prikazana selekcija arhitektonskih projekata iz regiona: http://salonarhitekturenovisad.rs/. Otvaranje Salona u vidu publikovanja internet stranice održano je 15.10.2020. godine.

U sadašnjem trenutku, punom neizvesnosti, brige i brojnih sputanosti koristimo prednosti i dobre strane digitalnog prostora i društvenih mreža da još jednom okupimo i prikažemo najbolju arhitekturu iz okruženja danas. Cilj nam je da ove godine arhitektura na Salonu, više nego ikad pre, bude inspiracija svima kojima je ona u srcu i da svojim kvalitetom doprinese da se pažnja ponovo usmeri na sve one pozitivne vrednosti koje se nalaze u samoj njenoj srži.

Već nekoliko godina Salon arhitekture u Novom Sadu je koncipiran kao revija najbolje arhitekture iz regiona koji podrazumeva Ex-YU prostor zajedno sa Mađarskom i Rumunijom, kao najbližim vojvođanskim komšijama. Upravo tako je moguće okarakterisati i ovogodišnji žiri kojeg pored predstavnika jednih od najboljih novosadskih arhitekata starije i srednje generacije: Leonida Nešića i Dragana Marinčića, čine još i neki od najboljih arhitekata iz svojih sredina: Maja Ivanič (Slovenija), Daniela Škarica (Hrvatska), Dario Kristić (Bosna i Hercegovina) i Srđan Tadić (Crna Gora).

Oni su od ukupno 182 rada koji su prošli selekciju izabrali najbolje iz 9 kategorija:

 1. Arhitektura
 2. Urbanizam
 3. Enterijer
 4. Konkursni radovi
 5. Studentski radovi
 6. Publikacije
 7. Digitalni prostor
 8. Eksperiment u arhitekturi
 9. Nerealizovani projekti

Takođe, dodelili su i Veliku nagradu Salona kao i posebna priznanja za najbolje arhitektonske prakse iz Vojvodine.

Na ovogodišnji Salon dobili smo prijave 236 projekata iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Mađarske i Rumunije.

Uz nadu da će budući Saloni ponovo biti i mesta okupljanja i druženja arhitekata, verujemo da će digitalno izdanje Salona doneti veću vidljivost izložbi i promociji selektovanih projekata.

 

Miljan Cvijetić
Predsednik DANS-a