Niskobudžetne stambene zgrade, SRB

0
pre 8 godina

Priznanje u kategoriji Arhitektura dodeljuje se autorima:
Natalija Ristanović, Zoran Ivković, Milan Španjević / 3A STUDIO

Saradnik: Petar Smiljanić (samo na prvom objektu)

za izvedeno arhitektonsko delo: Niskobudžetne stambene zgrade, naselje Padina, Opština Zvezdara, Beograd, Srbija

godina projektovanja: 2011 do danas
godina izgradnje: 2012 do danas

Opis:
Ovo je divlje naselje Padina nedaleko od centra grada, opština Zvezdara, Beograd. Prema starim planovima tu je trebalo da bude zelena zona, ali sada je to neplanski izgradjeno (pretežno stambeno) naselje površine preko 100ha. Divlji jednoporodični i višeporodični objekti se i danas grade. Neuslovno je hodati i voziti se kroz naselje. Ovaj prostor nema nikakvih ambijentalnih vrednosti ali Padina ima široke vizure na grad.

Naš klijent je ovde odrastao. On je, medjutim, rešio da legalno gradi male stanove prema zahtevima tržišta i da na taj način sebi obezbedi posao i održava svoju malu firmu. Za naselje postoji plan iz 2005. godine, tako da je formalno moguće dobiti gradjevinsku dozvolu. Prvi objekat je izgradjen 2012.godine, sledeći 2014., pa 2015. i sada se zida 4. zgrada. Svi objekti su niskobudžetni sa stanovima koji ispunjavanju minimalne uslove stanogradnje (sa jednom ili dve spavaće sobe izmedju 35 i 50m²). Svi stanovi su prodati i useljenji. Uz stan je obezbedjeno parking mesto. Okućnice su ozelenjene.

Klijent i mi, jedini koji legalno delujemo u sred ove nekontrolisane naseobine, nailazimo na bezbroj apsurdnih situacija i prepreka od strane administracije i okruženja. U svakoj prilici gde je moguće zvanično reagovati i poslati primedbe vezane za propise i njihovo tumačenje u stanogradnji reagujemo na osnovu konkretnih situacija iz našeg iskustva. Naša zemlja je postala jedno nelegalno naselje i mi, arhitekte, jednostavno moramo uticati na okruženje. Svako na svom mini terenu.

1.
avatar
DaNS
34614 points
Dark mode