Noć istraživača u Novom Sadu

0
pre 7 godina
bg_dans

Ove godine, sedma po redu Noć istraživača u Srbiji, održaće se u petak 30. septembra, od 16 do 01 sata, na dve lokacije u Novom Sadu i biće posebno cool.

Tema ovogodišnje Noći istraživača je cool nauka – bilo da je u pitanju nauka niskih temperatura ili prosto nauka koja je cool.

U tržnom centru BIG imaćete prilike da vidite mnogobrojne cool eksponate i učestvujete u interaktivnim naučnim radionicama koje imaju za cilj da pokažu koliko je nauka cool. Na istom mestu moći ćete i da popričate na cool teme sa našim cool naučnicima, uz cool poslasticu – naučni sladoled.

U klubu The Quarter očekuju vas: predavanje o tehnologiji piva sa degustacijom specijalnog naučnog piva, spoj nauke i umetnosti: LIGHT // PLAY Workshop Centra za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju SCEN, zatim tradicionalni naučni kviz i luda svirka četiri benda koje čine studenti i istraživači sa univerziteta u Beogradu i Novom Sadu.

 

Departman za arhitekturu nastupa sa dve radionice:

IGLO PAVILJON

Tržni centar BIG 
30. septembar
16:00-22:00

Centar za digitalni dizajn
Departman za arhitekturu
Fakultet tehničkih nauka

Iglo je tradicionalna eskimska kuća koja se pravi od blokova leda oblikovanih i postavljenih tako da se postigne konstruktivna stabilnost.

Kako napraviti iglo od blokova stiropora pomoću najnovijih tehnoloških dostignuća? Jedini način da se precizno iseku blokovi za sklapanje je pomoću Industrijskog robota. I to nije sve. Potrebni su i najsavremenije COOL tehnike modelovanja, da bi takav iglo dobio neverovatan oblik. U okviru radionice biće prikazano pravljenje igloa od stiropora.

Učesnici: Marko Jovanović, Marko Vučić, Dejan Mitov, Bojan Tepavčević, Vesna Stojaković, Ivana Bajšanski
Saradnici: Dr Mirko Raković, Jovica Tasevski, Jovan Jeftić, Ines Vladislav, Samir Mavrić

LIGHT // PLAY RADIONICA

The Quarter
30. septembar
21:45–22:15

SCEN − Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju
Departman za arhitekturu
Fakultet tehničkih nauka

Uz pomoć različitih materijala, izvora svetla i video projektora, učesnici radionice LIGHT // PLAY imaće priliku da, kroz improvizaciju i igru, uživo kreiraju video materijal. Zadatak učesnika radionice biće da korišćenjem analognih i digitalnih tehnologija osmisle i realizuju video projekciju, koja bi trebalo da nastane kao odgovor na zvučne minijature čiji su autori studenti osnovnih studija Scenske arhitekture, tehnike i dizajna.

Radionicu vode: Milica Stojšić i Dragana Pilipović

Izvori: nocistrazivaca.rsarhns.uns.ac.rs/cddscen.uns.ac.rs