Novo zagorsko selo, HR

0
pre 8 godina
kralj_2_studentski-radovi_dans

Nagrada u kategoriji Studentski radovi dodeljuje se autoru:
Mario Kralj

Mentorstvo: Ivana Ergić (Arhitektonski fakultet Zagreb)

za delo: Novo zagorsko selo – Kuća za ljude buče i koze, Martinščina (selo), Hrvatska

Godina projektovanja: 2015.

Opis:
Novo zagorsko selo: kuća za buće, koze i ljude diplomski je rad nastao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu pod mentorstvom doc. Ivane Ergić. Naziv sugerira da smo na razmeđini onog što bi se tradicionalno nazvalo ili urbanizmom ili arhitekturom. Rad se bavi teritorijem čija je ideja izražena kroz mjerilo kuće. Uvriježena mjerila (programatsko, planersko, mjerilo kuće, mjerilo izvedbenog detalja) postaju manje važna; međumjerilo (cjelovitost i povezanost razrađenih utjecaja) je ono što današnja arhitektura potrebuje: čvrst programski okvir, multidisciplinarnost, „priču“ koja podupire projekt.

Proučavan je teritorij zagorskog sela na temelju iščitane problmatike postojećeg stanja te postavljena strategija razvoja novog sela. Novou ovom slučaju nije nova izgrađena struktura nego promišljeni programski koncept razvoja. Urbanizacija sela se danas događa novim i brzim vezama, protokom informacija, a ne nužno gradnjom. Lako je zamisliva situacija da živimo u gradu,a selo postaje mjesto rada.

Kuća za buće, koze i ljude posljedica je cijelovitog promišljanja teritorija zagorskog sela. Poljoprivredno zemljište, obradive površine, prostor između je oduvijek bio osnova seoskog života i gospodarstva, a zagorski krajolik je direktna posljedica agrarnih aktivnosti. Jedina moguća zaštita ruralnog zagorskog krajolika (i sela posljedično) je njegova ponovna aktivacija, u prvom redu agrarna.

Ovaj projekt ne traži svoju izvedbu, on je društveno – prostorni protest koji želi aktivno zaštiti zagorski krajolik, i pobuditi zamrle aktivnosti tog sela. Kuća je oblikovana elementima krajolika, izlazi iz granica arhitekture, može se shvatiti samo kao programski model razvijen na bregovitoj topografiji.

1.
avatar
DaNS
35282 points
Dark mode