Obnova platoa zgrade Muzeja savremene umetnosti Vojvodine

0
pre 1 godina
Muzej savremene umetnosti Vojovodine • DaNSMuzej savremene umetnosti Vojovodine • DaNS

Poduhvat vredan pažnje za stručnu i širu javnost

Objavljena je vest da će plato zgrade Muzeja savremene umetnosti Vojvodine biti obnovljen. To je svakako poduhvat vredan posebne pažnje, za stručnu ali i širu javnost našeg grada. Jedan razlog je taj što se radi o prostoru ispred objekta koji predstavlja izuzetan i najmarkantniji primer jugoslovenske posleratne moderne arhitekture u Novom Sadu, arhitekte Ivana Vitića. Drugi razlog je to, što ovaj plato, iako po funkciji postament zgrade Muzeja, svojim dimezijama i položajem duboko “zalazi” u ambijent svog okruženja i percipira se kao javni gradski prostor. Izuzetno je inspirativna arhitektura zgrade, njen položaj u starom gradskom jezgru naspram parka, ali i značaj i karakter same institucije koja je u njoj smeštena.

Da li je ceo proces trebalo izvesti drugačije?

Izuzetno je inspirativna arhitektura zgrade, njen položaj u starom gradskom jezgru naspram parka, ali i značaj i karakter same institucije koja je u njoj smeštena. Zbog toga se postavlja pitanje, uprkos konstataciji da je obnova neophodna, da li je ceo proces trebalo izvesti na drugačiji način.

Da li je vreme za ponovno razmatranje konkursa i istraživanje neiskorišćenog potencijala?

Godine 2014. raspisan je pozivni, neanonimni, dvostepeni konkurs za idejno rešenje rekonstrukcije i dogradnje ravnog krova suterenskog dela objekta Muzeja savremene umetnosti Vojvodine (platoa). Nisu bila predviđena obeštećenja za učešće niti nagrade, šest pozvanih autora I autorskih timova učestvovali su motivisani samo profesionalnim entuzijazmom. U drugom krugu konkursa odabrani su radovi dva studija: “Autori” i “Raum”. Tada, pa sve do danas, nije se nastavilo sa ralizacijom projekta. U saopštenju o obnovi platoa ovaj kokurs se ne spominje , niti je jasno da li prikazano rešenje ima veze sa tada izabranim radovima (mada se stiče utisak da izvestan način referira na njih). Kako je u tadašnjem raspisu konkursa MSUV naveo da zbog vrlo kratkog roka datog od strane osnivača nije bio u mogućnosti da sprovede otvoreni javni konkurs, ali da je želeo da ipak započne dijalog sa projektantima – kroz pozivni konkurs (što je pohvale vredan, ali i jedini ispravan pristup), a kako je od tog konkursa prošlo devet godina – možda je ovo bila prava i dobra prilika da se raspiše javni konkurs i da se ovom poduhvatu da značaj koji on i zaslužuje. Sa mnogo više promišljanja izuzetnom potencijalu i značenju ovog prostora.

Postani
član

Saznaj koje benefite dobijaš članstvom.

Interesne
Grupe

Pronađi Grupu koja se bavi tebi bliskim temama.

Razmena mišljenja

Uzmi aktivno učešće u radu Foruma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1.
avatar
DaNS
34614 points
Dark mode