Projekcija serijala Betonski spavači u Startit Centru

0
pre 6 godina

Nakon nedavne premijerne novosadske projekcije na Festivalu kulture prostora, usled velikog interesovanja ponovo prikazujemo nagrađivani dokumentarni serijal BETONSKI SPAVAČI, priču iz 4 dela o napuštenim i ruševnim turističkim objektima u Hrvatskoj i njihovog značaju za istoriju jugoslovenske modernističke arhitekture.
Projekcije su organizovane u saradnji Startit Centra i Društva arhitekata Novog Sada (DaNS).

FB event:

https://www.facebook.com/events/187184055175190/

Satnica:

ČETVRTAK 23.11.2017.

20:00 – Epizoda 1: Socijalizam susreće kapitalizam

“Epizoda se bavi hotelskim kompleksom Haludovo na otoku Krku, danas gotovo mitskim mjestom oko kojeg se raspreda tisuću priča. Od burne povijesti kada je Haludovo bilo kockarska meka, mjesto susreta svjetskih diktatora i političara, američkih vikend-kockara, jugoslavenske estrade i običnih građana, do danas kada je tek nostalgična uspomena na nekadašnji susret hedonizma i egalitarizma. Od slavnih dana do privatizacije i propasti, a sve se to odigralo se u samo četrdesetak godina.”

21:00 – Epizoda 2: Kratki susreti uz Jadransku cestu

“U ovoj epizodi putujemo Jadranskom magistralom, prometnicom koja je korjenito promijenila život uz obalu i postala dio kolektivnog sjećanja za brojne turiste. Zaustavljamo se u motelima, mjestima kratkog boravka, među kojima se posebno ističu oni arhitekta Ivana Vitića. Njegova elegantna i moderna arhitektura danas je na razne način prepuštena propadanju.”

PETAK 24. 11.2017.

20:00 – Epizoda 3: Tajanstveni objekt u borovoj šumi

“Istražujemo mogućnosti revitalizacije tajanstvene zgrade neobične ljepote u malom mjestu Krvavica pokraj Makarske. Zgradu koja nije ucrtana u urbanističke planove i katastre izgradila je bivša JNA za potrebe liječenja djece s plućnim bolestima. Na inicijativu arhitekata trajno je zaštićena kao kulturno dobro što je izazvalo negodovanje lokalnih vlasti. Danas stoji zapuštena i opljačkana, a Državni ured za upravljanje državnom imovinom još nije odlučio o sudbini ovako vrijedne građevine.”

21:00 – Epizoda 4: Megastrukture

“Bavimo se fenomenom masovnog turizma i megastrukturama, kućama-gradovima koje su često mogle udomiti više gostiju od broja žitelja povijesnih naselja u kojima su nastale. Iz načina na koji su ti hoteli golemog kapaciteta bili osmišljeni možemo učiti o idejama modernizma, planskom razvoju Jadranske obale i načinima na koje se može postići ravnoteža između ekonomskog rasta i očuvanja zatečenih vrijednosti, između masovnog turizma i života lokalnog stanovništva.”

/

Reditelj: Saša Ban
Scenaristi: Nevenka Sablić, Saša Ban, Maroje Mrduljaš
Snimatelj: Hrvoje Franjić
Montažer: Vanja Siruček
Producentkinje: Dana Budisavljević i Miljenka Čogelja
Produkcija: Hulahop za HRT
Urednik: Robert Zuber

https://www.facebook.com/BetonskiSpavaci/