Tabakovićeva nagrada 2017: Leonid Nešić

0
pre 6 godina

Pozivamo vas na retrospektivnu izložbu povodom Tabakovićeve nagrade arhitekture 2017. godine, čiji dobitnik je arhitekta Leonid Nešić. Izložba će biti otvorena u sredu, 15. novembra 2017. godine u 19 časova u prostoru Studija M u Novom Sadu.

 

Trajanje izložbe: 15-20. novembar 2017.
Kustos izložbe: Vladimir Mitrović
Postavka izložbe: Leonid Nešić, Vladimir Mitrović
Organizator: DANS – Društvo arhitekata Novog Sada
Sponzor izložbe: Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu, Projektni biro NES-INVEST Novi Sad

 

Tabakovićevu nagradu arhitekture od 1995. godine dodeljuje Društvo arhitekata Novog Sada svojim članovima kao vrhunsko priznanje za ostvarena arhitektonska dela i celokupnu stvaralačku karijeru. Povodom dodele nagrade organizuje se retrospektivna izložba dobitnika sa pratećim katalogom u izdanju DaNS-a.

Ovogodišnji dobitnik je arhitekta Leonid Nešić (Kraljevo, 1956). Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu kod prof. Milana Lojanice (1981). Karijeru započeo u Zavodu za urbanizam u Novom Sadu gde je učestvovao u izradi više detaljnih urbanističkih planova (1983-1995). Od 1995. vodi sopstveni projektni biro “Nes – Invest’’. Tokom devedesetih godina projektovao više stambeno-poslovnih objekata u širem gradskom jezgru Novog Sada i unapredio inače sumornu graditeljsku praksu te decenije. Njegove zgrade su elegantne, studiozno i precizno projektovane, s posebnim odnosom prema materijalima i detaljima. Poslednje objekte stvara pod uticajem neomodernističkih težnji, sa asocijacijama na modernu međuratnu arhitekturu koristeći savremene materijale i naglašen kolorit.