Prvi Festival kulture prostora u Novom Sadu

0
pre 7 godina

DaNS – Društvo arhitekata Novog Sada po prvi put organizuje Festival kulture prostora u Novom Sadu, čije je otvaranje u petak 29. septembra u 19 časova, u prostoru stare Svilare u Almaškom kraju u Novom Sadu (Kosovska 33).

Ciljevi ovakve manifestacije su otvaranje široke ravni dijaloga o domenima arhitekture i kulture prostora, približavanje ove teme široj kulturnoj zajednici, ali i uključivanje zajednice u procese koji se tiču arhitekture, planiranja i uređenja prostora.

Pored toga, želja festivala je i da skrene pažnju na vrednosti industrijskog nasleđa u centru grada, kao što je Svilara, i njegovog potencijala kao javnog prostora koji se može koristiti u svrhu kulturnih manifestacija. Delom kompleksa Svilare upravlja Akademija umetnosti UNS koja je i ustupila ove prostorije za održavanje Festivala.

Pored Akademije umetnosti kao glavng partnera, manifestaciju su podržali i: Essal, YTONG, Silka, Multipor, Level4Pro, Vip mobile, Hicad, Fakultet tehničkih nauka, Ephemera Collective, Dom B-612.

U nastavku sledi kompletan program Festivala kulture prostora:


FESTIVAL KULTURE PROSTORA

SVILARA, KOSOVSKA 33, NOVI SAD

www.fkp.rs

www.facebook.com/festivalkultureprostora

 

PETAK 29.09.2017.

 

16:00  YTONG radionica: izgradnja paviljona (Efemerna arhitektura 2016.17, ARHNS, FTN, UNS)

Celodnevna radionica sa stručnim timom kompanije Xella, tokom koje će studenti generacije 2016/2017 predmeta Efemerna arhitektura (Departman za arhitekturu i urbanizam, FTN, UNS) izgraditi dve efemerne strukture za potrebe Festivala. Strukture su pažljivo projektovane prema programskim i lokacijskim zahtevima i biće izgrađene od popularnih YTONG elemenata, dok će tokom Festivala funkcionisati kao mesta okupljanja i mikro-programskih celina.)

 

19:00 Nova mesta: Otvaranje izložbe i dodela nagrada konkursa

U sklopu priprema javnih gradskih prostora za manifestaciju Novi Sad EPK 2021, DaNS je u saradnji sa Fondacijom “Novi Sad 2021” sproveo javni arhitektonski konkurs za uređenje četiri urbana mala javna prostora u gradu (MZ Detelinara, Južni Telep, Sremska Kamenica i Kovilj), pod nazivom “Nova Mesta”. Svi radovi prispeli na konkurs će biti izloženi na Festivalu.

 

20:00 Promocija projekta i poziv na učešće: How NOT To Win An Architectural Competition (Ephemera Collective)

Kreativni kolektiv Efemera predstaviće svoj najnoviji projekat nizom aktivnosti tokom Festivala, od kojih je promocija intrigantnog međunarodnog poziva “Kako NE pobediti na arhitektonskom konkursu” centralna aktivnost. Kao direktan poziv na učešće svim zainteresovanim arhitektama, dizajnerima i kreativcima iz drugih polja delovanja, promotivni format na Festivalu biće usmeren ka promociji vrednosti procesa izrade konkursnih rešenja od strane svih učesnika, naspram konkretnih pobedničkih radova. Poziv je otvoren do 15. novembra; izložba radova je zakazana za 15. decembar 2017. godine.

 

20:30 Music & Fun

 

SUBOTA 30.09.2017.

 

16:00 Šetnja: Almaški kraj (okupljanje u Svilari, Kosovska 33)

“U šetnji Almaškim krajem pokazaćemo vam najkraću ulicu u nekadašnjoj Jugoslaviji, kuću u čijem su senovitom atrijumskom dvorištu sedeli Crnjanski, Krleža i čuvena braća Dobrović. Saznaćete zbog čega je Almaški kraj sudbinski značajan za FK “Vojvodina”, šta su radili njegovi žitelji nekada u dvorištima kuća sa trščanim krovovima, i kako su te kuće vremenom zamenjivali reprezentativnim zdanjima građanske arhitekture. Imaćete priliku da čujete šta je zajedničko za katedralu Santa Marija u Barseloni i Almašku crkvu, a saznaćete i koja je veza između Almaške ulice i Servantesovog Don Kihota.” (Udruženje građana Almašani)

 

17:00 Razgovor: Na lokalu –  Organizovano bavljenje svojim krajem

Učestvuju organizacije: Almašani, Novo kulturno naselje, Centar_kuda.org

 

19:00 Predstavljanje projekta Gradsko čvorište/Urban Hub

Tatjana Vukosavljević, BINA – Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

 

20:00 Otvaranje YTONG paviljona i audio instalacije „Zvuci Almaškog kraja“

 

21:00 Projekcije: Betonski spavači 1, 2 (HR)

Po prvi put u Novom Sadu prikazuje se nagrađivani dokumentarni serijal BETONSKI SPAVAČI, priča iz 4 dela o napuštenim i ruševnim turističkim objektima u Hrvatskoj i njihovog značaju za istoriju jugoslovenske modernističke arhitekture.

 

21:00 Music & Fun

22:00 Afterparty: Nightshades by Nikolas List (Dom B-612, Miletićeva 40)

 

NEDELJA 01.10.2017.

 

14:30 Šetnja: Virtualni Grad (okupljanje na ulazu u Kinesku četvr, završetak šetnje u Svilari)

Virtuelni grad je projekat koji prikazuje neizgrađena objekte – pobednička rešenja arhitektonskih konkursa za: novu zgradu Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, opštegradski centar uz Radničku ulicu, te Trg Republike sa Ribljom pijacom. Sam projekat Virtuelni grad je nastao kroz ArchiCad radionicu na kojoj su se stvarali modeli tih objekata, a potom su se prezentovali korišćenjem VR tehnologije. Događaj je organizovan kao šetanja tokom koje će se posetiti sve tri lokacije i gde će rešenja biti prezentovana upotrebom VR naočara.

 

Blok razgovora: Pouke arhitektonskih konkursa:

17:00 Nova mesta

Fondacija „Novi Sad 2021“, Žiri kokursa, DaNS

18:00 Iskustva konkursa: Austrija – Srbija

Lazar Kumanov, Radovan Radoman,  Eldin Kabaklija, Efemera Collective

 

Blok predstavljanja arhitektonskih praksi:

19:00 Architekturbüro DI Michael Schluder (Beč, Austrija)

20:00 Studio Simović (Kragujevac)

 

21:00 Projekcije: Betonski spavači 3, 4 (Hrvatska)

21:00 Music & Fun

21:00 ARCHWAVE: Žurka zatvaranja FKP i otvaranja Oktobarha u Domu B-612 (Miletićeva 40)

1.
avatar
DaNS
35282 points
Dark mode