Retrospektivna izložba arhitekte Lazara Kuzmanova povodom dodele nagrade za arhitekturu Đorđe Tabaković za 2019. godinu

0
pre 5 godina
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Otvaranje: 8. novembar 2019. / petak 19h

Trajanje izložbe: do 21. novembra 2019.

Galerija S, Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Kustos: Vladimir Mitrović

Dizajn izložbe i kataloga: Lazar Kuzmanov, Miroslav Šilić

Vođenje po izložbi SREDOM 13. i 20. novembra u 13h

Radionice za decu: subotom (9 i 16. novembar) i nedeljom (10 i 17. novembar)

Muzej ne radi ponedeljkom 11. i 18. novembra

 

Povodom dodele Nagrade za arhitekturu ‘’Đorđe Tabaković’’ za 2019. godinu Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS) u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti Vojvodine organizuje retrospektivnu izložbu arhitekte Lazara Kuzmanova. Nagrada za arhitekturu ‘’Đorđe Tabaković’’ najviše je strukovno priznanje koje dodeljuje DaNS već dvadeset pet godina za redom kao znak sećanja na jednog od pionira srpske modern arhitekture, arhitektu Đorđa Tabakovića (1897-1971).

1) Projekat robne kuce 2001

Ovogodišnji dobitnik, arhitekta Lazar Kuzmanov jedan je od najistaknutijih predstavnika savremene novosadske arhitektonske scene koji je poznat i kao aktivni sudionik brojnih akcija vezanih za arhitekturu, od društvene angažovanosti do predavanja o stanovanju i ostaloj problematici savremene arhitekture i urbanizma u Novom Sadu i Srbiji. Poznat je i kao pobornik kvalitetne arhitekture ali i borac za istaknutije mesto samih arhitekata u našem društvenom životu. Arhitektonska dela Kuzmanova, nastala proteklih dvadesetak godina,  odlikuju se smelim oblikovnim pristupom, elegantnim kompozicionom rešenjima i predanom radu na detaljima. Uvođenjem pročišćenih likovnih elemenata složenih u prostudirane višebojne celine, Kuzmanov je arhitekturu vratio u jednu od njene tri osnovne komponente – u umetnost. Pri tome treba imati u vidu da borba sa novim investitorima nije mogla biti laka. Poznavanje protekle i praćenje savremene svetske arhitekture Kuzmanov interpretira na svojstven i originalan  način, bez direktnog preuzimanja viđenih elemenata. Dobijanje ove nagrade u najboljim godinama života i kreativne snage znači i poruku da autor dosadašnje visoke domete u arhitkturi i dalje sledi i nadograđuje, kao i preporuku da lepota fasadnog omotača zgrade uvek treba da podrazumeva i dobro prostudiranu osnovu namenjenu životu i radu korisnika. Na izložbi će biti predstavljeno preko trideset izvedenih dela arh. Kuzmanova koja su obeležila savremenu arhitekturu Novog Sada kao i veći broj projekata i konkursnih radova. Izložbu će pratiti i reprezentativni katalog sa tekstovima istaknutih arhitekata i istoričara savremene srpske arhitekture. Tokom trajanja izložbe biće organizovano dva stručna vođenja uz prisustvo arhitekte i kustosa izložbe kao i radionice za decu gde će naši najmlađi sugrađani crtati i slikati dela arh. Kuzmanova, dok će njihovi radovi biti uključeni u samu izložbu. Tokom sledeće godine izložba će u modifikovanom obliku biti prikazana u Nišu, Beogradu i Zrenjaninu, u organizaciji udruženja arhitekata.

2) Hotel Aleksandar 2004

3) Vila na Ribnjaku 2007

4) Poslovni objekat PIN computers 2008

Biografija

Lazar Kuzmanov (Titel, 1968). Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu u klasi prof. Svetislava Ličine (1995) a potom i magistrirao na istom fakultetu (2008). Karijeru je započeo u Zavodu za urbanizam Novi Sad (1995-2001). U periodu 1997-2002. u autorskom paru sa arh. Iljom Mikitišinim osvaja zapažena priznanja na arhitektonskim i urbanističkim konkursima. Od 2004. vodi sopstveni projektni biro Kuzmanov and Partners sa saradnicima arh. Miljanom Cvijetićem i Draganom Konstantinović. Već sa prvim izvedenim objekatima najavljuju novi estetski pristup projektovanju stambenih objekata, naglašene plastičnosti i istančane likovnosti. U kasnijem samostalnom radu projektuje više stambenih i poslovnih objekata u Novog Sada gde je napravio iskorak iz ustaljene domaće graditeljske prakse. Dela mu se odlikuju smelim oblikovnim pristupom, elegantnim kompozicionom rešenjima i predanom radu na detaljima. Član je Inženjerske komore, Društva arhitekata Novog Sada (DaNS) i Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Vojvodine (UPIDIV). U periodu 2000-2004. godine obavljao je dužnost Pokrajinskog sekretara za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo AP Vojvodine. Između 1996-2012. učestvuje u nastavi na Departmentu za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Bio je predsednik Društva arhitekata Novog Sada i glavni i odgovorni urednik časopisa DaNS (2005-2008). Učestvovao na preko pedeset izložbi i salona arhitekture u zemlji i inostranstrvu. Dobitnik je brojnih nagrada i strukovnih proznanja.

5) Stambena zgrada Vase Stajica 2011

6) Stambeno poslovna zgrada Sidro 2018

Spisak ilustracija (svi u Novom Sadu): 1) Projekat robne kuće, 2001; 2) Hotel Aleksandar, 2004; 3) Vila na Ribnjaku, 2007; 4) Poslovni objekat Pin computers, 2008; 5) Stambeni objekat u ulici Vase Stajića, 2011; 6) Stambeno-poslovni objekat u Železničkoj ulici, 2018.

1.
avatar
DaNS
35002 points
Dark mode