DaNS na Danima arhitekture Kragujevac 2019

0
pre 5 godina

Društvo arhitekata Novog Sada ponovo gostuje na manifestaciji Dani arhitekture Kragujevac, u organizaciji Centra Urbanium.

Ove godine se gostovanje realizuje kroz dva formata: izložba “Fokus na modernizam” i promocija časopisa DaNS.

—FOKUS NA MODERNIZAM + PERIFERNI MODERNIZAM—
Paralelne izložbe

datum otvaranja: 12. septembar 2019. u 18 časova
lokacija: Narodni muzej Kragujevac

Kao početak Dana arhitekture Kragujevac planirano je otvaranje paralelnih izložbi “Fokus na modernizam” (DANS – Društvo arhitekata Novog Sada) i “Periferni modernizam” (Urbanium) kroz objektiv arhitektonskog fotografa Relja Ivanić – Arhitektonska fotografija. Postavljanjem ove dve izložbe jedne naspram druge vizuelno se kompariraju dostignuća jugoslovenskog modernizma u Novom Sadu i Kragujevcu.

FOKUS NA MODERNIZAM
Izložbe Fokus na modernizam: Arhitektura Novog Sada 1950‐1970 i 1970-1985 predstavljaju javno predstavljanje istraživačkog projekta Jugoslovenski modernizam u Vojvodini u organizaciji Društva arhitekata Novog Sada. Cilj izložbe je da se, kroz selekciju najikoničnijih objekata iz ovih perioda, javnosti predoče kvaliteti i vrednosti arhitektonskog nasleđa iz ove stvaralačke epohe koja još nije doživela svoju punu revalorizaciju i popularizaciju šire od uskih stručnih krugova.
Upravo period od 1950-1970 predstavljao je ključno doba za razvoj ne samo arhitektonske discipline kod nas, već je on uspostavio i osnove savremenih urbanih matrica na kojima grad i danas počiva. Prve posleratne decenije su period kada je domaća arhitektura ravnopravno učestvovala u razvoju savremenih arhitektonskih tokova u svetu, a da to danas nije dovoljno osvešćeno. Konačno, ukazivanjem na neotkrivene kvalitete i vrednosti želi se ukazati na potrebu njihove zaštite i (re)pozicije u graditeljskom nasleđu Novog Sada i Vojvodine.
Izložbu čini selekcija objekata iz ovog perioda prikazanog kroz arhitektonske fotografije većih formata, autora Relje Ivanića, trenutno najaktivnijeg fotografa specijalizovanog za arhitekturu u Srbiji.

PERIFERNI MODERNIZAM
Po ugledu na izložbu Fokus na modernizam autora Društva arhitekata Novog Sada i fotografa Relje Ivanića, URBANIUM pokušava da kroz izložbu Periferni modernizam sagleda modernističko nasleđe grada Kragujevca kroz fotografije i projektnu dokumentaciju markantnih objekata koji čine modernističku strukturu ovog grada. Shvatajući realnu arhitektonsku vrednost odabranih objekata, autori izložbe Periferni modernizam žele da osveste kod građana njihovu pojavnost, a takođe i da otpočnu drugačiji odnos prema ovom nasleđu.
Više o izložbi na sajtu www.daniarhitekturekg.com/izlozba-periferni-modernizam

 

—PROMOCIJA ČASOPISA DANS—

datum: 14. septembar 2019. u 18 časova
lokacija: kino-sala Muzeja 21.oktobar, Kragujevac

Časopis za arhitekturu i urbanizam DaNS donosi u svom 84. broju temat o rekonstrukciji zgrade Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, koju je izveo arhitekta Dejan Todorović.
DaNS izlazi od 1982. godine kao jedna od periodičnih publikacija koje su bile karakteristične za društva arhitekata u doba Jugoslavije. Iako je Društvo arhitekata Novog Sada pokrenulo svoj časopis relativno kasno u odnosu na ostale centre tadašnje države (časopisi iz Beograda, Zagreba, Ljubljane, Sarajeva), DaNS je jedan od retkih koji i danas izlazi, te predstavlja jedini nekomercijalni arhitektonski časopis u zemlji.

 

Celokupni program Danâ arhitekture Kragujevac 2019. možete pogledati ovde.

1.
avatar
DaNS
34614 points
Dark mode