Scenatoria: Priče Podgrađa

0
pre 6 godina
DaNS

Pozivamo vas u subotu, 10. februara 2018. godine u 15h na promociju Mape i šetnju “Priče Podgrađa”. 

Početna tačka šetnje je kod Vojne bolnice na Trgu Vladike Nikolaja.

Kako je 2018. godina, “Godina evropskog nasleđa” počinjemo sa njenim obeležavanjem baš u šetnji, u Podgrađu Petrovaradina, na obali Dunava, u podnožju Tvrđave.

Mapa “Priče Podgrađa” je nastala kao logičan i prirodni nastavak dosadašnjih edukativnih aktivnosti udruženja “Scenatoria”, jer se tematski i tipski direktno nastavlja na nekoliko prethodno realizovanih: stručno vođene šetnje, tematski vezane za publikacije koje se bave građenim nasleđem, i same publikacije koje je “Scenatoria” priredila i odštampala.

Smatramo da je dokumentovanje i adekvatno predstavljanje građenog nasleđa veoma važno za kulturu sećanja, čemu želimo aktivno da doprinesemo kroz publikovanje edukativnog i atraktivnog (štampanog) sadržaja, i organizovanje komplementarne aktivnosti – šetnje.

Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada je prepoznala vrednost ovog projekta i finansirala štampanje mape.

Istraživanje i predstavljanje zanimljivih objekata i priča sprovedeno je u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada i tu bismo posebno istakli saradnju sa Slobodankom Babić i Katarinom Maksimov.

U istraživanju i priređivanju tekstualnog dela mape učestvovali su članovi tima Udruženja Scenatoria Miljena Vučković, Katarina Dajč i Nenad Šeguljev. Miroslav Dajč je grafički priredio mapu.

Za sjajnu ilustraciju mape Podgrađa bila je zadužena Sonja Bajić i na tu saradnju smo posebno ponosni.

A ono što dalje sledi u subotu je stručno vođena šetnja Podgrađem u kojoj će sugrađani imati priliku da vide i čuju “Priče Podgrađa” i upoznaju tim koji je ovaj projekat sproveo.

Kako smatramo da na kulturno nasleđe svaki građanin ima pravo, ali i odgovornost, neophodno je da ono na taj način bude i promovisano, a najpre prepoznato od strane svakog građanina. Projekat je namenjen svim građanima, a pre svega mladima koji nemaju priliku da se edukuju o graditeljskom nasleđu Petrovaradinske tvrđave u zvaničnim sistemima obrazovanja, (osim stručnih škola i fakulteta).

Želimo i da svojim doprinosom podržimo obnovu fasada Donjeg grada i da sagledamo kako je bilo, a kako bi moglo biti i da pokušamo da zamislimo koliko bi tek plemenit, i po meri čoveka, taj ambijent bio, da u njemu nema automobilskog saobraćaja.

Zainteresovani koji budu sprečeni da dodju na šetnju, a želeli bi da poseduju svoj primerak Mape, pozvani su da kontaktiraju udruženje Scenatoria putem elektronske pošte ili društvenih mreža i da uz pomoć Mape, sami u svom ritmu, otkrivaju Podgrađe i njegive priče.

NGO Scenatoria
Novi Sad, Serbia
http://scenatoria.wix.com/scenatoria
mail: scenatoria@gmail.com
skype name: scenatoria
tel: +381 63 11 06 296, +381 65 23 76 786