Tabakovićeva nagrada za arhitekturu 2016: Dušan V. Radovanović

0
pre 7 godina

Društvo arhitekata Novog Sada vas poziva na svečanu dodelu Tabakovićeve nagrade za arhitekturu i otvaranje izložbe radova arhitekte Dušana V. Radovanovića, dobitnika ove nagrade za 2016. godinu.

Svečanost će se održati u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu (Trg Galerija 1), u utorak 11. oktobra 2016. godine u 19 časova.

 

O dobitniku nagrade

Arhitekta Dušan V. Radovanović rođen je u Apatinu 1948. godine. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1971. godine u klasi prof. Stanka Mandića, a specijalistički rad iz oblasti stanovanja odbranio je 1987. godine nakon poslediplomskih studija na istom fakultetu. Svoj radni staž je započeo u građevinskoj firmi ‘Proleter’ u Sremskoj Mitrovici, da bi ubrzo prešao u Novi Sad 1973. godine zbog angažovanja na izgradnji doma TVNS. U toj firmi ostaje 5 godina, potom prelazi 1978. u ‘Plan institut’ i konačno u ‘Plan’ 1980. godine, gde radi kao odgovorni projektant.

U oblasti arhitektonskog projektovanja radio je na industrijskim, javnim i stambenim objektima, potom na projektovanju enterijera, a uzeo je učešća na više arhitektonskih konkursa, samostalno ili sa kolegama. Jedno vreme je vodio rubriku ‘Arhiteka vam savetuje’ u novosadskom listu ‘Dnevnik’, a radio je i kao saradnik na novosadskoj školi arhitekture na Fakultetu tehničkih nauka. Bio je član žirija na sajmovima nameštaja u Novom Sadu, Beogradu i Zagrebu. Takođe je bio član komisije za izradu pravilnika za projektovanje i građenje stambenih zgrada i stanova na nivou Novog Sada i Vojvodine 2006. godine, kao i istoimenog republičkog pravilnika 2011. godine. Član je Društva arhitekata Novog Sada, gde je u jednom mandatu bio u upravnom odboru, a u dva mandata u komisiji za izdavanje autorske saglasnosti.

Najviše je radio na projektovanju i realizaciji većeg broja višeporodičnih stambenih objekata u Novom Sadu, od kojih su samo neki: stambeni blokovi Savina na Novom Naselju, Svilara na Podbari, te stambene zgrade u ulicama Kosovskoj i Đorđa Rajkovića. Projektant je i prigradskih sambenih naselja u Kaću i Veterniku. Pored toga, projektovao je porodične kuće, kao i enterijere poslovnih i uslužnih objekata.

Živi i radi u Novom Sadu.