Utisci sa otvaranja izložbe crteža Natka Marinčića

0
pre 1 godina
Utisci sa otvaranja izložbe crteža Natka Marinčića • DaNSUtisci sa otvaranja izložbe crteža Natka Marinčića • DaNS

U sredu 1. februara, u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada prisustvovali smo otvaranju izložbe odabranih crteža arhitekte Natka Marinčića (1941-2004) koju je organizovao Muzej savremene umetnosti Vojvodine. 

Omaž Novom Sadu

Simbolično – izložba, koja je otvorena na Dan grada Novog Sada, predstavlja upravo omaž Novom Sadu prikazujući u, takoreći, kamernoj postavci, neveliki broj odabranih crteža grada koji su samo deo obimnog opusa autora.

U prisnoj atmosferi, okupili su se Natkovi prijatelji i poštovaoci, a prisutnima su se obratili autori postavke kustos Vladimir Mitrović i arhitekta Dragan Marinčić, Natkov sin, dok je naročiti ton dala Natkova dugogodišnja prijateljica arhitekta Sonja Stoja. U svom obraćanju, ona je uspela na trenutak da nam dočara duh vremena u kojem su crteži nastajali, kao i Natkov neusiljen odnos prema crtanju koje je za njega bilo potreba, naročito u zrelom i kasnijem periodu života.  „Leteća ruka“ sa „mnogo zglobova“ kako je Sonja poetski opisala, prepoznaje se u lakim i razigranim linijama kojima su predstavljene gradske ulice, neočekivane perspektive, zgrade…onako kako ih je Natko video.

Utisci sa otvaranja izložbe crteža Natka Marinčića • DaNS

Crtački opus Natka Marinčića

Neki od prikazanih crteža deo su privatne kolekcije porodice autora, dok su drugi „pozajmljeni“ od prijatelja i onih kojima ih je Natko  od srca i rado poklanjao. Kompletan crtački opus autora je u pripremi i biće uskoro dostupan u digitalizovanoj formi na sajtu i društvenim mrežama.

Na otvaranju izložbe predstavljena je i monografija „Natko Marinčić, Odabrani crteži“ u izdanju Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

Izložba traje do 10. februara (radnim danima 10h -20h, na adresi Bul. Mihajla Pupina 9, Novi Sad) i naša je preporuka da, ukoliko niste bili na otvaranju, posetite Mali likovni salon, zastanete za trenutak u prostoru i vremenu i osetite duh nekadašnjeg Novog Sada.

Utisci sa otvaranja izložbe crteža Natka Marinčića • DaNS
Utisci sa otvaranja izložbe crteža Natka Marinčića • DaNS
Utisci sa otvaranja izložbe crteža Natka Marinčića • DaNS

Postani
član

Saznaj koje benefite dobijaš punopravnim članstvom.

Interesne
Grupe

Pronađi Grupu koja se bavi tebi bliskim temama.

Razmena mišljenja

Uzmi aktivno učešće u radu Foruma.