Utisci sa otvaranja 23. Salona arhitekture Novi Sad

0
pre 1 godina
Utisci sa otvaranja 23. Salona arhitekture Novi Sad • DaNSUtisci sa otvaranja 23. Salona arhitekture Novi Sad • DaNS

23. Salon arhitekture Novi Sad svečano je otvoren u subotu 15. oktobra, u 18h u Novoj galeriji Akademije umetnosti. Izložbu je otvorila predsednica DaNS-a, Ana Ferik Ivanovič, a dobitnike nagrada i priznanja proglasile su članice žirija Marija Maruna i Maja Furlan Zimmermann i predstavnica Upravnog odbora Društva arhitekata Novog Sada (DaNS) Milena Đinić.

Na konkurs je prijavljeno ukupno 312 radova iz regiona, a selektovan je 151 rad. Radovi izabrani za izlaganje raspoređeni su u sledeće kategorije: Arhitektura, 51 rad; Urbanizam, 5 radova; Enterijer, 20 radova; Konkursni radovi i nerealizovani projekti arhitekture, urbanizma i enterijera, 17 radova; Digitalni prostor i eksperiment u arhitekturi, urbanizmu i enterijeru, 11 radova; Studentski radovi, 23 rada; Publikacije, 15 radova i Akcija, 9 radova. Žiri u sastavu Maja Furlan Zimmermann, dr Marija Maruna, Robert Potokar, dr Snežana Vesnić, dr Sonja Radović Jelovac, Ilja Mikitišin, dodelio je Grand Prix Salona, jednu nagradu, jedno specijalno priznanje za realizaciju u Vojvodini i ukupno 15 priznanja u različitim kategorijama.

Ovogodišnji Salon nije imao zadatu određenu temu, već je ostavljen prostor da se kroz prizmu programske strukture i autorskih pristupa uočenih u izloženim radovima iščitavaju (ili učitavaju) aktuelne tendencije i njihova značenja. Nova kategorija, Akcija, uvedena je ove godine sa željom da se prikažu delovanja koja se bave prostorom, odnosno arhitekturom, na angažovan način, motivisana zajedničkim interesom i opštom dobrobiti. Značaj ove kategorije, koja je stavljena van konkurencije za nagrade, prepoznat je kao neophodan spiritus movens aktuelnog društvenog trenutka pa i pristupa arhitekturi. Svoj osvrt na ovu temu dala je članica žirija dr Marija Maruna:

“Kategorija Akcija ima za cilj da promoviše arhitektonsko stvaralaštvo koje u fokus svog kreativnog rada postavlja temu javnog interesa. Ono je suštinski usmereno ka zastupanju vrednosti socjalne pravde, jednakosti, zdravlja i opšteg blagostanja. Pored toga, značajna krakteristika ovog stvaralaštva je izgradnja i očuvanje demokratskog društva, društvene pravde i zalaganje za prakse koje uključuju širu društvenu zajednicu u promišljanje načina uređenja i očuvanja životnog okruženja. Iako predstavlja relativno novu kategoriju u okviru vrednovanja arhitektonskog stvaralaštva na ovim prostorima, ova praksa je uveliko prisutna u razvojnim procesima društva i aktivno baštini, pre svega, etičku dimenziju profesije. Stoga ovogodišnju selekciju radova u kategoriji Akcija treba razumeti kao ukupno priznanje za ovaj aspekt profesionalnog delovanja čiji značaj postaje sve jasniji i aktuelniji.“

 

Svojevrsnu potvrdu ovome predstavlja dodela Velike nagrade Salona (Grand Prix) radu koji, mada ne pripada kategoriji Akcija, prema mišljenju žirija, ovu nagradu zaslužuje upravo svojom sveobuhvatnom društvenom angažovanošću. Projekat “Novi Sad-moderni grad” predstavljen je u kategoriji Digitalni prostor i eksperiment, a ovde dajemo i celovito saopštenje žirija:

“Projekat Novi Sad – Moderni grad samo je jedan u nizu projekata i događaja koje je posljednjih godina inicirala i organizirala BAZA – Platforma za prostorne prakse. Njihove akcije koje uključuju istraživanja, izložbe, publikacije, radionice, predavanja, razgovore, šetnje i sve ostale raspoložive medije i metode kojima se nastoje približiti i edukovati građane Novog Sada, imaju samo jedan cilj – bolji grad za sve.

U vremenu koje karakteriše potpuna apatičnost i nezainteresovanost za drugo i druge, važnost ovog i ovakvog angažmana ne možemo dovoljno istaknuti, kao što ne možemo dovoljno zahvaliti ni njegovim upornim protagonistima kojima su znanje i razum jedino oruđe, a istinski humanizam jedino gorivo.

Ovako sveobuhvatno delovanje na nizu polja i frontova teško se valorizuje i nagrađuje na salonima i sličnim manifestacijama zbog okvira postavljenih uobičajenim kategorijama, iako su njegov značaj, domašaj i važnost za društvo istinski neprocenjivi. Upravo zbog toga, žiri se i odlučio za ovaj (is)korak. Grand Prix se dodeljuje BAZI za ljubav prema svome gradu i njegovom modernističkom nasleđu, za veru u prosvetiteljsku ulogu koju nema ko drugi osim nas samih preuzeti, za veru u znanje i lepotu kao temelj svake budućnosti koja bi imala smisla i u kojoj bi vredelo živeti.”

➡️Nagrade i priznanja:
Pogledajte u grupi ‘Salon arhitekture Novi Sad’ u sekciji ‘Dokumenti‘. 

➡️Organizator:
Društvo arhitekata Novog Sada

➡️Mesto i trajanje izložbe:
Nova galerija Aakademije umetnosti, Bul. Mihajla Pupina 20
do 30 oktobra 2022 godine; radno vreme: svaki dan osim nedelje, 12-20h

➡️Domaćini izložbe, volonteri:
Studenti iz organizacije „SKICA“

➡️Fotografije sa otvaranja:
Igor Đokić

➡️Katalog izložbe je u pripremi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *