Izložba ženskog arhitektonskog stvaralaštva Njen krug

0
pre 7 godina

Izložba Njen krug će biti prikazana u Novom Sadu u galeriji DaNS, u petak, 2. decembra u 18 časova, nakon premijernog predstavljanja u beogradskoj galeriji Kolektiv, u okviru Mikser festivala 2016 i postavke u Parizu u prostorijama Srpskog kulturnog centra u julu i avgustu 2016. 

 

kolektiv-marija-piroski-12

Izložba prikazuje žensko stvaralaštvo u oblasti arhitekture, urbanizma i dizajna, od početka XX veka do danas, i nastala je na inicijativu Mikser organizacije, u sklopu „Ženijalnog“ programa na ovogodišnjem Mikser festivalu, snažno obojenog temama rodne ravnopravnosti, ženskog stvaralaštva i društvene jednakosti.

Njen krug se bavi promocijom i afirmacijom produkcije žena – autora u oblasti arhitekture, urbanizma i dizajna u Srbiji od početka XX veka do danas. Mapiranje, prezentacija, obeležavanje i obilaženje objekata koje su projektovale i dizajnirale žene omogućavaju da se šira javnost podseti, upozna i sagleda njihovo stvaralaštvo, uz hronološke, geografske, autorske i stilske reference.

 

kolektiv-marija-piroski-8

Publici se na izložbi i pratećim programima u okviru nje predstavlja reprezentativan izbor objekata izgrađenih od početka XX veka, predstavnika različitih stilova koji prikazuju arhitektonsko nasleđe Beograda, Novog Sada i Srbije, a sve sa ženama autorima u fokusu. Uz značajna imena poput Jelisavete Načić, Milice Krstić, Jovanke Bončić-Katernić, Zore Mitrović Pajkić, Milice Šterić i Radmile Milosavljević i njihov stvaralački opus, izložba upoznaje javnost sa ženskim licem Beograda, Novog Sada i Srbije.

kolektiv-marija-piroski-5

 

Foto: Marija Piroški

Više o inicijativi Žene u arhitekturi možete pročitati ovde.