Niška tvrđava otvara vrata arhitektama sveta

0
pre 5 meseci
Niška tvrđava otvara vrata arhitektama sveta • DaNSNiška tvrđava otvara vrata arhitektama sveta • DaNS

Od 06. do 08. oktobra 2023. godine, u izložbenom prostoru po imenu “Paviljon” u Niškoj tvrđavi, biće upriličena peta jubilarna Međunarodna izložba savremenog stanovanja, poznata pod imenom STANOVANJE – HOUSING 23. Svečana ceremonija otvaranja izložbe zakazana je za petak, 06. oktobra, i započinje u 19 časova. Kao uvertira ovom arhitektonskom spektaklu, održaće se predavanja eminentnih stručnjaka: prof. dr Grozdane Šišović u 17 časova i arhitekte Danila Dangubića u 18h.

Izložba će obuhvatiti impozantnih 90 radova, kreacija autora i autorskih timova iz čak 40 različitih zemalja sveta. Rame uz rame naći će se veterani i mlade zvezde arhitektonskog dizajna, s različitim stepenom globalne prepoznatljivosti.

Što se tiče sadržaja, izložba je podeljena na dva segmenta: opšti i tematski. U okviru opšteg dela, posetioci će imati priliku da uživaju u 50 izabranih projekata stambene arhitekture, koji su nastali u razdoblju između 2021. i 2023. godine. Poseban fokus ovogodišnjeg događanja je na modelima stanovanja niske spratnosti ali velike gustine, prikazanim kroz 40 radova, projekata i istraživanja koja su oblikovali prethodnu deceniju. 

Pred posetiocima će se naći i prateća izložba studentskih radova šest srodnih fakulteta. Projektantska istraživanja studenata na različite teme u oblasti stanovanja predstaviće Tehnički univerzitet u Gracu, Arhitektonski fakultet u Skoplju, Arhitektonski fakultet u Zagrebu, Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet u Banjaluci, Arhitektonski fakultet u Beogradu i Građevinsko-arhitektonski fakultet u Nišu.

HOUSING 23

Celodnevni program će se nastaviti i narednog dana, u subotu, 07. oktobra, sa predavanjima arhitekte Marina Račića iz Rijeke i prof. dr Mihajla Zinoskog sa Arhitektonskog fakulteta u Skoplju. Da bi se dočarala puna raskoš izložbe, pripremljen je i Katalog sa detaljnim opisima i stručnim recenzijama svih predstavljenih radova, sa komentarima članova Međunarodnog naučno-umetničkog odbora.

Ovaj grandiozni događaj je organizovan od strane Katedre Zgrade za stanovanje Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu, u saradnji sa Klasterom urbanog planiranja. Izložba uživa podršku i Inženjerske komore Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Postani
član

Saznaj koje benefite dobijaš članstvom.

Interesne
Grupe

Pronađi Grupu koja se bavi tebi bliskim temama.

Razmena mišljenja

Uzmi aktivno učešće u radu Foruma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *