O javnim prostorima ispočetka: Konkurs za konceptualne postavke intervencija na javnim prostorima Kragujevca

0
pre 5 godina

U poslednjih tridesetak godina grad Kragujevac nije sproveo i realizovao ni jedan značajan arhitektonsko-urbanistički konkurs koji bi posvedočio ispravnom razvitku grada. Iako grad Kragujevac u 2018. godini proslavlja 200 godina od osnivanja moderne srpske države, ovaj jubilej je značajan utoliko što će služiti za podsećanje na slavne dane i isticanje vrednosti ovog grada, ali ta vrednost se u urbanističkom smislu završava početkom tranzicije i gubljenjem poverenja da su konkursi legitiman način da se od mnoštva ideja izabere ona koja će biti reprezent savremenog momenta.

URBANIUM vas poziva da kroz tekst, skicu, model, maketu, stihove, crteže, video zapis, bilo koje pisano i vizuelno sredstvo prezentujete koncept intervencije na 4 odabrana javna prostora u Kragujevcu.

Sva 4 prostora imaju svoje osobenosti, istorijske vrednosti i priče, duh realnog konteksta i momenta koji mogu poslužiti kao polazna tačka za promišljanje.

Odabrane lokacije su:

  1. Potez Veliki park – muzej „21. oktobar“
  2. JKP „Gradske tržnice“ – Zelena pijaca
  3. Prostorno-kulturna istorijska celina „Knežev arsenal“
  4. Potez Prodor

Od konkursnih rešenja se očekuje da koji god medij za prezentaciju koncepta se iskoristi, taj koncept bude moguć da se realizuje u prostoru u vidu prostorno-umetničke instalacije. Upotreba materijala je slobodna.

Ovim konkursom URBANIUM želi da stavi akcenat na koncept, inicijalnu ideju, ideju koja uvezuje projekat od prve misli do finalne realizacije. Svako ponaosob tu ideju ostvaruje kroz različite alate bilo skiciranjem, verbalno, pisano, modeliranjem kao legitimnim metodama da se ideja postavi i nastavi dalje svoj život prvo kroz projekat, a onda ako je imala sreće i kroz realizaciju.

NAGRADE

Stručni žiri će odbrati po jedno rešenje za sve pojedinačne lokacije koji će biti pohvaljeni u dve kategorije:

  1. Konceptualna postavka i intenzitet ideje koja se prenosi bez obzira na izvodljivost
  2. Konceptualna postavka i intenzitet ideje koja se prenosi u onoj meri koja omogućava realizaciju u vidu prostorno-umetničke instalacije

Svi radovi će biti izloženi u okviru izložbe, kao i na web stranici i društevnim mrežama Dana arhitekture Kragujevca

Radovi koji će biti odabrani za izvođenje će biti prezentovani  u toku Dana arhitekture Kragujevca od 10-13. maja 2018. godine na odabranim lokacijama.

URBANIUM zadržava pravo da u odnosu na izvodljivost, kratak rok za izvođenje i ekonomsku ograničenost u saradnji sa autorima izvrši eventualne korekcije u postavci kako bi prostorno-umetničke instalacije bile prezentovane u zadatom terminu.

Autori pohvaljenih radova u obe kategorije će imati mogućnost da prezentuju svoje radove u okviru pecha kucha prezentacije u toku manifestacije. Za autore pohvaljenih radova obezbeđen je smeštaj.

Nakon prezentacija stručni žiri i publika će odabrati po jedan najbolji rad u obe kategorije za koje je obezbeđena nagrada u iznosu od 200EUR.

PRAVO UČEŠĆA

Pravo učešća imaju pojedinci ili timovi, studenti ili mlade arhitekte do 35 godina sa teritorije Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske. U timovima je neophodno da jedan član bude student arhitekture ili srodnih fakulteta odnosno arhitekta ili srodne profesije. Broj članova u timu je ograničen na 4.

OBAVEZNI PRILOZI ZA DOSTAVLJANJE

Plakat veličine 50/70cm u jpg formatu 300dpi, vertikalno. Kompozicija i sadržaj plakata su slobodni. Na plakatu ne prikazivati imena autora, već ih u zasebnom txt fajlu zajedno sa biografskim podacima priložiti uz plakat. Obavezan je dodatan tekstualni prilog sa objašnjenjem koncepta do 500reči. Materijal se šalje na urbaniumkg@gmail.com. Sva dodatna pitanja postavljati na urbaniumkg@gmail.com. Podloge su dostupne na sajtu https://www.daniarhitekturekg.com/competition

ROKOVI I DATUMI

Datum raspisivanja konkursa: 01.04.2018.

Rok za dostavljanje radova: 25.04.2018.

Rezultati radova: 30.04.2018.

Izložba i prezentacija prostorno-umetničkih instalacija: 10-13.05.2018.

STRUČNI ŽIRI

Slobodan Jović (DANS, Novi Sad, Srbija)

Jasmin Sirco (LIFT-Dani arhitetkure Sarajeva, BIH)

Dušan Stojanović (arhitektonski kolektiv Raster, Beograd, Srbija)

Anđela Karabašević (AKVS, Beograd, Srbija)

Natalija Bogdanović (Urbanium, Kragujevac, Srbija)

ORGANIZATOR

Centar za istraživanje i održivi razvoj u arhitekturi i urbanizmu – URBANIUM, Kragujevac

Dani arhitekture Kragujevac

POKROVITELJ

Grad Kragujevac

PARTNERI

Univerzitet u Kragujevcu

Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu

Narodni muzej u Kragujevcu

Spomen-park Kragujevački oktorbar – Muzej 21. oktobar Kragujevac

JKP Gradske tržnice Kragujevac

 

Raspis konkursa

 

URBANIUM konkurs 150