Promocija 83. broja časopisa DaNS

0
pre 6 godina

U ponedeljak 2. aprila 2018. u 19 časova, u Startit Centru u Novom Sadu, održaće se promocija 83. broja časopisa za arhitekturu i urbanizam DaNS.

Učestvuju:  Aleksandar Bede, Slobodan Jović, Jelica Jovanović, Vladimir Mitrović.
Izdavač: Društvo arhitekata Novog Sada.

Ovaj broj sadrži temat Arhitektonski konkursi danas, koji donosi pregled aktuelnih konkursnih praksi u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, kao i gradu Beču. Ova tema je jedna od glavnih pokazatelja vitalnosti arhitektonske struke u jednoj sredini, a posebno je bilo neophodno postaviti je na dnevni red u lokalnom kontekstu Novog Sada, gde predstoji ustanovljavanje novih temelja saradnje Društva arhitekata sa gradskim organima na raspisivanju arhitektonskih konkursa. Novi DaNS donosi i pregled rezultata konkursa “Nova mesta”, prvog u istoimenom nizu konkursa namenjenih malim urbanim džepovima, započetog u leto 2017. godine. Naslovna ilustracija ovog broja dolazi upravo iz jednog od radova sa tog konkursa (autora Miloša Mišovića i Nikole Lajića). Pored toga, broj sadrži i odabrane prikaze arhitektonske prakse (Centar mesne zajednice Gošići u Crnoj Gori i enterijeri IT firmi u Beogradu i Novom Sadu), ilustrovane fotografijama Relje Ivanića. Tu je i prikaz Festivala kulture prostora, nove arhitekonske manifestacije u Novom Sadu. Ovim brojem je nastavljen razvoj novog grafičkog koncepta časopisa, autora Vladimira Garboša. Broj je uredio Aleksandar Bede.

Časopis DaNS izlazi od 1982. godine, kao jedna od periodičnih publikacija koje su bile karakteristične za društva arhitekata u doba Jugoslavije. Iako je Društvo arhitekata Novog Sada pokrenulo svoj časopis relativno kasno u odnosu na ostale centre tadašnje države (časopisi iz Beograda, Zagreba, Ljubljane, Sarajeva), DaNS je jedini od njih koji i danas izlazi.

Celokupni sadržaj časopisa možete pogledati OVDE.

1.
avatar
DaNS
35282 points
Dark mode