Proširenje kompleksa Hotela Park

0
pre 1 godina
Proširenje kompleksa Hotela Park • Urbanistička straža @ DaNS
Pre nekoliko dana je izašla vest o proširenju kompleksa hotela “Park”, koji će imati novi naziv “Hyatt Regency Novi Sad”.
Na prikazanoj maketi i vizualizaciji, budući izgled objekta je moderan, jednostavan, prozračan, uz implementaciju i korišćenje “tzv. zelene energije (obnovljivi izvori energije), u skladu sa LEED standardima i “carbon-free” sistemom, koje su najnovije svetske preporuke kada je u pitanju energetska efikasnost i očuvanje životne sredine”.
Na gornjoj fotografiji je sve skladno i izmodelovano, ali ima nešto važnije na šta bi smo želeli da ukažemo.
U prezentaciji projekta, se pod rekonstrukcijom i dogradnjom verovatno mislilo i na dogradnju celog jednog novog krila hotela, sa oko 10 etaža, koje će kapacitete hotela uvećati za oko 30%.
Proširenje kompleksa Hotela Park • Urbanistička straža @ DaNS

Šta se tačno gradi?

Parcela 7530/1 K.O. Novi Sad I, veličine 99312 m2, na kojoj se planira dogradnja trećeg krila hotela, je u Katastru nepokretnosti upisana kao JAVNI PARK. Park je stavljen pod zaštitu rešenjem o prethodnoj zaštiti ‘Futoškog parka’ (“Službeni glasnik Republike Srbije”, br. 23/2005) kao prirodno dobro III kategorije.
U važećem PDR “Futoškog parka” u Novom Sadu se navode sledeće planske smernice:
“Kompleks hotela “Park”, lociran je u severnom delu sa prilazom iz ulice Novosadskog sajma. Kompleks čine stari objekat spratnosti P+6 izgrađen 1962. godine i noviji objekat spratnosti P+8 izgrađen 1981. godine, spojeni spratnim aneksom.
Uz zapadni deo hotela “Park” planira se dogradnja objekta prizemne garaže sa 22 parking mesta, sa ravnim krovom i oblikovanim uklapanjem objekta garaže sa objektom hotela. (Objekat garaže može biti povezan toplom vezom sa glavnim objektom hotela.)
U istočnom delu iznad glavnog ulaza planira se dogradnja nadstrešnice (u dva nivoa sa ravnim krovom).
Slobodne površine oko kompleksa kao i parking prostore potrebno je dodatno ozeleniti, staze i prilaze popločati kvalitetnijim i različitim materijalima i stvoriti bolju neposrednu vezu sa parkom. Sveukupnom izgledu kompleksa hotela “Park” i parternom uređenju doprineće postavljanje urbanog mobilijara, koji treba da bude jednobrazan na celom prostoru.”
Ali nigde se ne spominje dogradnja celog jednog krila hotela, koje će biti izgrađeno na mestu dela parkinga i dela postojećeg parka, koji je jedan od poslednje očuvanih i zelenih parkova u gradu!!!
Da li postoji neka druga planska dokumentacija po kojoj će ovakve intervencije i dogradnja hotela biti realizovane? Zašto nije javnost o ovakvom planu bila blagovremeno informisana i omogućeno joj da iskaže svoje mišljenje ili neslaganje?
Smatramo da će se ovakvim odobravanjem uzurpacije parkovskih površina, a sve u cilju “razvoja” grada, pokrenuti lavina sličnih zahteva, koji se nikako kasnije neće moći zaustaviti. Da li je ovakva investicija zaista od opšteg interesa za naše građane i grad? Ili nam je važnije da Futoški park ostane nepromenjen u svojoj lepoti i veličini?

Profesionalno i u skladu struke

A za kraj, želimo da uputimo apel našim kolegama, koje su uključene u poslove projektovanja i modelovanja ovakvih objekata, da se služe istinitim i realnim prikazima iz okruženja i prostora u kome projektuju. Ovakvim prikazom “ogromne šume” oko budućeg hotela, briše se postojanje celokupnog kompleksa bazena “Sajmište”, kompleks dečije bolnice, Stomatološki fakultet, kao da oni ne postoje.
Cilj našeg posla (urbanističkog, arhitektonskog, dizajnerskog) je da radimo stručno, odgovorno i sa istinitim i transparentnim informacijama, i to je najmanje što od naših kolega i očekujemo.

Izvor: Facebook DaNS

Postani
član

Saznaj koje benefite dobijaš punopravnim članstvom.

Interesne
Grupe

Pronađi Grupu koja se bavi tebi bliskim temama.

Razmena mišljenja

Uzmi aktivno učešće u radu Foruma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1.
avatar
DaNS
35282 points
Dark mode