‘Šta to nama niče’

0
pre 1 godina
'Šta to nama niče' • DaNS'Šta to nama niče' • DaNS

Prostor zaštićenog spomenika kulture Grada Novog Sada

Ima više razloga zašto postoji pojam „zaštićena okolina nepokretnog kulturnog dobra“. To znači da je zakonskim aktom o proglašenju i zaštiti nekog spomenika kulture procenjeno da je neophodno da se zaštiti ne samo sam spomenik, već i njegova okolina. Takav je slučaj sa kopleksom Banovine.

'Šta to nama niče 3' • DaNS

Zaštićena okolina?

Vlada Republike Srbije je 2007. godine usvojila „Odluku o utvrđivanju kompleksa Banovine u Novom Sadu za spomenik kulture“. Ovom odlukom utvrđena je i zaštićena okolina spomenika kulture. U nju spada i prostor današnjeg gradilišta podzemne garaže. Takođe, utvrđene su i mere zaštite zaštićene okoline
spomenika kulture. Jedna od njih je i „zabrana izgradnje novih objekata privremenog ili trajnog karaktera“. Razlog tome nije samo moguće ugrožavanje statičke stabilnosti okolnih objekata. Okolina se štiti i zbog toga da bi se spomenik na odgovarajući način sagledavao, „prezentovao“ u prostoru, te da bi tako
njegove arhitektonske odlike došle do punog izražaja. Sve ovo ćemo shvatiti, kada gradilišne ograde jednog dana budu ukonjene, a pred našim očima, na prostoru (ne)zaštićene okoline spomenika kulture Banovine, “bljesnu u punom sjaju“ nadzemne armirano-betonske strukture – izlazi iz garaže.
'Šta to nama niče' 4 • DaNS

Vizura i sagledavanje zgrada Banovine i Skupštine, pa samim tim njihova prostorna pojavnost, nepovratno je narušena i naružena.

Izvor: ”DaNS”

Postani
član

Saznaj koje benefite dobijaš članstvom.

Interesne
Grupe

Pronađi Grupu koja se bavi tebi bliskim temama.

Razmena mišljenja

Uzmi aktivno učešće u radu Foruma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1.
avatar
DaNS
35002 points
Dark mode