Apel za zaštitu kulture

0
pre 1 godina
Apel za zaštitu kulture • DaNSApel za zaštitu kulture • DaNS
Otvoreno pismo

Već smo se nekoliko puta oglašavali povodom izgradnje podzemne garaže kod Banovine, ali smatramo da je neophodno ponovo reagovati kada je ovaj objekat u pitanju. Želimo da pokušamo, da još jednim apelom ukažemo na značaj onoga što se sada gradi ili možda ne bi trebalo da se gradi, ma koliko šanse da se izgradnja novih nadzemnih elemenata zaustavi, bile male.

Izgradnja podzemne garaže kod Banovine

U zaštićenoj okolini spomenika kulture zgrade Banovinskog kompleksa, na osnovu Akta o zaštiti (proglašenju) nije bila dozvoljena NIKAKVA IZGRADNJA, kako nadzemnih tako ni podzemnih objekata. Ovaj prostor kao i sama kulturna dobra su pod zaštitu države uvedeni 2007. godine.

Sama gradnja objekta podzemne garaže je započeta i sve vreme trajala bez potpune i zakonom predviđene dokumentacije. Projektna dokumentacija nije imala saglasnost “Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada”, u njoj je već bilo “planirano” sleganje susednih objekata za 2-3 cm.

Apel za zaštitu kulture • DaNS

Problem sa nadstrešnicama: Kao najveća kazna za ovaj prostor počele su da izviru iz podzemlja ogromne, betonske nadstrešnice, iznad izlaznog stepeništa i rampe iz garaže. Voleli bismo da znamo koji je bio motiv i šta je opravdanje za oblikovanje i uopšte stvaranje ovako robusnih i neadekvatnih objekata u ovom prostoru?

Primeri iz Evrope: Imamo primere iz mnogih gradova u Evropi u kojima su u samom centru gradova, zaštićenih kao istorijsko i arhitektonsko nasleđe, ili u blizini spomenika kulture, takođe izgrađene podzemne garaže, ali BEZ nadstrešnica koje bi narušile ambijentalnu vrednost prostora u kome su izgrađene.

Apel za preispitivanje rešenja: Zato upućujemo poziv Gradu i donosiocima odluka da iniciraju preispitivanje već datih rešenja i eventualnu korekciju projekata, a sve u cilju ublažavanja ili sprečavanja nastajanja novih neprimerenih, robusnih objekata, kojima nije ovde mestu i čija pojava može da se izbegne uz malo volje, pažljivijim promišljanjem. 

Ako ne reagujemo i prepustimo sve samovolji pojedinaca, sigurno ćemo jednog dana zažaliti i u neku ruku postati saučesnici u ovom krajnjem napoštovanju naše prošlosti, našeg istorijskog i arhitektonskog nasleđa, našeg znaka raspoznavanja.

Dodatna zabrinutost: Povodom ove teme oglašavamo se ponovo, između ostalog, i zbog toga što se na udaljenosti od nekih 200 m od pomenute garaže kod Banovine gradi još jedna podzemna garaža, u ulici Modene, pa zaista izražavamo veliku bojazan u vezi sa rešenjima koja su primenjena ovde, na koji način će biti rešeni izlazi iz garaže, kako će biti rešeno ventilisanje i odvođenje izduvnih gasova u sam prostor pešačke zone i konačno kako će sve to estetski i funkcionalno na kraju biti izvedeno.

Zaključak: Da li će se i tu pojaviti neki novi elementi partera, zamaskirani u neki jeftini alubond, iz kojeg će izlaziti cevi sa izduvnim gasovima, bučni i sigurno ne prijatnog mirisa, na samo nekoliko metara od tla i stolova kafića? Ili ćemo ipak insistirati na tome da se za ovaj prostor pronađe adekvatno rešenje primereno starom i zaštićenom jezgru grada?

Apel za zaštitu kulture 2 • DaNS

Postani
član

Saznaj koje benefite dobijaš članstvom.

Interesne
Grupe

Pronađi Grupu koja se bavi tebi bliskim temama.

Razmena mišljenja

Uzmi aktivno učešće u radu Foruma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1.
avatar
DaNS
35002 points
Dark mode